Różniczkowanie w zadaniu z elektrotechniki
Janek: Różniczkowanie w zadaniu z elektrotechniki
Po zróżniczkowaniu powinno być
Ja robię to tak:
| d | | 8r | | d | | 8r | |
| μr (ln |
| − 2) =μr |
| (ln |
| − 2) |
| dx | | x | | dx | | x | |
i tu teraz trzeba zastosować (?) :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(ln |
| )'= |
| (− |
| )=− |
| |
| | x | | | | x2 | | x | |
23 kwi 17:36
Janek: podbijam by to zadanie nie ugrzęzło gdzieś w archiwum

Pisze, że to zadanie z
elektrotechniki, ale to zwyczajna matematyka
23 kwi 19:46
Krzysiek:
d/dx(ln8r−lnx−2)=0−1/x+0=−1/x (jeżeli 'r' nie jest zależne od 'x' )
23 kwi 19:59
Janek: dzięki za pomoc
23 kwi 20:03