obliczyć długość promienia
Matejko: obliczyć długość promienia okręgu wpisanego w wycinek koła o kącie środkowym 60 stopni i polu
P.
mam tylko tyle:
P=16πr2 i nie wiem co dalej proszę o pomoc
23 kwi 15:13
Godzio:
| | r | |
sin60o = |
| wylicz z tego małe r |
| | R − r | |
23 kwi 15:47
pigor: ...., no niech
x= ? szukana długość promienia okręgu
wpisanego w wycinek koła o promieniu r i kącie środkowym 60
o,
to z warunków zadania i Δ ekierki (60,90,30) np. tak :
Pw= P ⇔
16π r
2= P ⇔
16π(2x+x)
2= P ⇔
96πx
2= P ⇔
| | 6πP | |
⇔ x2= |
| ⇒ x= 13π√6Pπ . ...  |
| | 9π2 | |
23 kwi 15:51
Eta:

R>r
z trójkąta "ekierki"( lub z funkcji sin30
o)
| | 1 | |
P= |
| πR2 ⇒ R= .......... to r=.......... |
| | 6 | |
23 kwi 15:52
Eta:
Znów "sypnęło" ( głodnym ..........
23 kwi 15:53
Matejko: dzięki
23 kwi 19:26