nierówność
Zuza: rozwiąż nierówność:
10x2 ≥ 25x
23 kwi 15:29
J:
10x2 − 15x ≥ 0 ⇔ 5x(2x − 3) ≥ 0
23 kwi 15:31
J: Upss ... 10x2 − 25x ≥ 0 ⇔ 5x(2x − 5) ≥ 0
23 kwi 15:31
Zuza: i dalej 5x ≥ 0 i 2x−5 ≥ 0 tak? i to już są te miejsca zerowe?
23 kwi 15:34
Dziadek Mróz:
tak
23 kwi 15:35
J: Nie... miejsca zerowe to : x = 0 lub 2x − 5 = 0 ⇔ x = .. ? , gałęzie do góry i odczytaj z
wykresu rozwiązanie.
23 kwi 15:35
Dziadek Mróz:
trza na osi wykazać zbiór
23 kwi 15:36
Zuza: ale dlaczego x=0? to co się dzieje z tym 5x? to jest nieistotne?
23 kwi 15:38
J: Wystarczy podać przedział /przedziały , do których należą rozwiązania nierówności.
23 kwi 15:39
J: "Dziadek Mróz" Ci wyjasni.
23 kwi 15:40
J:

I teraz, kiedy nierówność jest prawdziwa ?
23 kwi 15:43