...
mati: W pudełku znajdują się trzy kule białe i osiem kul czarnych. Losowo wyciągamy dwie kule ze
zwracaniem. Znajdź prawdopodobieństwo, że jedna z nich będzie czarna a druga biała.
|Ω| = 11
2=121
I teraz losowanie tych kul, czy to będzie tak, że losuje najpierw białą a następnie czarną i
może zdarzyć się odwrotnie ?
|A|=8*3+3*8 = 48
Dobrze ?
23 kwi 11:15
Draghan: Dobrze
23 kwi 11:17
mati: Jeszcze mam zadanie za które nie mam pojęcia jak sie zabrać:
Rzucamy trzema symetrycznymi kostkami. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na żadnej kostce nie
wypadła szóstka, jeśli na każdej kostce wypadła inna liczba oczek ?
23 kwi 11:26
23 kwi 11:28
mati: Za dużo mi to nie dało.
|Ω| = 63=216
A − na żadnej kostce nie wypadła szóstka
A' − na każdej kostce wypadła 6
|A'| = 6+6+6=18
|A| = 216 − 18 = 198
dobrze chociaż początek ?
23 kwi 11:47
J: Myslę,że tak;
IΩI = 216
A − na żdnej nie wypadła 6
IAI = 5*5*5
B − na każdej inna liczba
IBI = 6*5*4
IA∩BI = 5*4*3
| | P(A∩B) | | 1 | |
P(A/B) = |
| = |
| |
| | P(B) | | 2 | |
23 kwi 12:17
PW: W zadaniu pytają o prawdopodobieństwo warunkowe: jaka jest szansa, że na żadnej kostce nie
wypadła "6" pod warunkiem, że na każdej kostce jest inna liczba oczek.
A − "na żadnej kostce nie wypadła szóstka"
B − "na każdej kostce wypadła inna liczba oczek".
A∩B − "na żadnej kostce nie ma szóstki i na każdej jest inna liczba oczek"
|A∩B| = 5•4•3, a więc
|B| = 6•5•4, a więc
Podstawić (2) i (3) do (1).
23 kwi 12:26
J: Czyli .... tak jak policzyłem ..
23 kwi 12:28
PW: Grzebałem się za długo i nie widziałem odpowiedzi
J
23 kwi 12:28
J: Ale za to ma potwierdzenie z dwóch źródeł

Pozdrawiam
23 kwi 12:29