Tożsamość trygonometryczna
vld: Tożsamość trygonometryczna
Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
11+cosx = 1sin2 x − 1sinx*ctgx
23 kwi 20:49
ICSP: | | 1 | | 1 − cosx | | 1 | | cosx | | 1 | |
L = |
| = |
| = |
| − |
| * |
| = |
| | 1 + cosx | | sin2x | | sin2x | | sinx | | sinx | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| * ctgx = P |
| | sin2x | | sinx | |
23 kwi 20:51
Eta:
| | 1 | | cosx | | 1−cosx | |
L= |
| − |
| = |
| = |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
L=P
podaj jeszcze założenia .........
23 kwi 20:56
vld: Mógłbyś to jakoś rozpisać? Zaczynasz od lewej strony i kolejnego przekształcenia już nie
rozumiem.
23 kwi 20:57
vld: Już nic, dzięki.
23 kwi 21:00
vld: Jednak w następnych przykładach znowu pojawia się takie coś jak: 1 + cosx i na co wtedy mógłbym
to przekształcić?
23 kwi 21:11
vld: Podpowie ktoś?
23 kwi 21:23
Eta:
| | x | | x | |
1+cosx= 2cos2 |
| , 1−cosx= 2sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 kwi 21:24
vld: Nie da się prościej? Korzystając z podstawowych wzorów na jedynke trygonometryczną, tg =
sin/cos, ctg = cos/sin?
23 kwi 21:28
Eta:
| | x | | x | | x | | x | | x | |
1+cosx = 1+cos2 |
| −sin2 |
| = cos2 |
| +cos2 |
| = 2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
23 kwi 21:31
vld: Wydaje mi się, że coś nie tak. To co piszesz wygląda na skomplikowane a ja rozwiązuje na
obecnym etapie takie tożsamości jak: tgx + ctgx = 1sinxcox. Mimo wszystko dzięki za
pomoc.
23 kwi 21:35
Eta:
| | sinx | | cosx | | sin2x+cos2x | |
tgx+ctgx = |
| + |
| = |
| = ..... |
| | cosx | | sinx | | sinx*cosx | |
23 kwi 21:43
vld: Tak, wiem. Chciałem tylko pokazać "poziom tych przykładów" i na podobnym poziomie jest ten
podany w pierwszym poście i potrzebuje go rozwiązać prostym sposobem. Jeżeli prościej się nie
da to trudno.
23 kwi 21:47
vld: 11 + cos x = 1sin2 x − 1sinx * ctgx
P = 1sin2 x − 1sinx * cosxsinx = 1sin2 x − cosxsin2 x =
1−cosxsin2 x = 1−cosx1−cos2 x = 11+cosx = L
O takie rozwiązanie mi chodziło, może ktoś powiedzieć dobrze obliczyłem?
23 kwi 22:31