Mila:
1) Mianownik:
g(x)=x
2−(m+5)x+9 niezależnie od wyboru m parabola skierowana do góry
Dla Δ<0 brak miejsc zerowych i g(x) przyjmuje tylko wartości dodatnie
Δ=(m+5)
2−36<0⇔
m
2+10m+25−36<0
m
2+10m−11<0
Δ
m=100+44=144
| | −10−12 | | −10+12 | |
m= |
| lub m= |
| |
| | 2 | | 2 | |
m=−11 lub m=1
(1)Dla
m∊(−11,1) mianownik dodatni
2) Aby ułamek miał wartość ujemną dla x∊R , licznik : (m+2)x
2+x+(m+2)
musi byc ujemny i m+2≠0 i m+2<0 i Δ<0
[ dla m+2=0 licznik jest funkcją f(x)=x , funkcja liniowa przyjmuje wrtości dodatnie ujemne i
zero]
m+2≠0⇔m≠−2
(2) m+2<0⇔
m<−2
Δ= 1−4(m+2)
2=1−4(m
2+4m+4)=1−4m
2−16m−16
Δ=−4m
2−16m−15
Δ
m=256−4*(−4)*15=256−240=16
| | 16−4 | | 3 | | 16+4 | | 5 | |
m= |
| =− |
| lub m= |
| =− |
| |
| | −8 | | 2 | | −8 | | 2 | |
| | −5 | | 3 | |
(3) Δ przyjmuje wartości ujemne dla m∊(−∞, |
| ) ∪(− |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | |
(1) i (2) i (3)