Równanie trygonometryczne z wartością bezwzgl.
bemo: sinx=|x|x
Wiem jak to zrobic tylko gubię się pod koniec z dwoma przypadkami. Pomoże ktoś?
23 kwi 19:31
PW:
sinx = 1, x >0
sinx = −1, x<0
Takie dwa równania trzeba rozwiązać (rozwiązania jak zwykle, tylko k∊C nie może być dowolna,
trzeba brać takie k, żeby rozwiązania należały do dziedziny).
23 kwi 19:44
Mila:
x≠0
1)
|x|=x dla x>0 wtedy masz równanie
sinx=1 i x>0
| | π | |
x= |
| +2kπ, k∊{0, 1,2,3,4,..} |
| | 2 | |
2) |x|=−x dla x<0
wtedy masz równianie:
sinx=−1 i x<0
| | π | |
x=− |
| +2kπ, k∊{0,−1,−2,−3,....} |
| | 2 | |
23 kwi 19:51
bemo: Chodzi mi właśnie o to k, bo wychodzą dwa rozwiązania i nie wiem czy ktores muszę odrzucić
23 kwi 19:56
bemo: Czyli wychodzą dwa rozwiązania i musze je napisać w zaleznosci od k?
23 kwi 19:58
Mila:
Zobacz co Ci napisałam, podstawiaj za k te wartości w nawiasie, to zobaczysz, że rozwiązania
zgodne z założeniami.
23 kwi 22:58