Wielomiany Rozszerzenie
Kevin: Witam! Mam ogromną prośbę jutro mam spr. a nic nie czaje

1. dany jest wielomian w(x)=(x
4 + 16)(x
3 − 2x
2 − 5x +6)(x
4−8x
2+16)
2
a.) rozłów wielomian w(x) na czynniki mozliwie najnizszego stopnia
b.) rozwiąż nierówność w(x)> lub równe 0
2. wyznacz wszystkie wartości parametrów m i n oraz rozwiązania x1, x2, x3 równania
x
3−5x
2+mx+n=0, wiedząc że x2= −2x1, x3= x2+2
3. wyznacz liczbę o której wiemy ze suma sześcianu tej liczby i kwadratu liczby o 12 od niej
mniejszej jest równa 108
4. Dla jakich wartości parametru k równanie (x−2)[kx
2 + (k + 1)x + 1] = 0 ma 2 różne
rozwiązania.
Z góry dzięki