podziel wielomian z parametrem
...: Pomoże albo podpowie mi ktoś z podzieleniem wielomianu z parametrem

proszę
_________________
(x
3−mx
2+10mx−8m) : (x−3)
Zaczęłam tak:
x
2+(−m+3)x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x
3−mx
2+10mx−8m) : (x−3)
−x
3+3x
2
−−−−−−−−−−−
= (−m+3)x
2+10mx−8m
−(−m+3)x
2−[(−m+3)x*(x−3)]
(i tu już nie wiem czy nie pogubiłam się w znakach)
23 kwi 16:48
MacMeN:
(x
3−mx
2+10mx−8m):(x−3)=x
2+(3−m)x+(9+7m)
−x
3+3x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
== (3−m)x
2 +10mx
−(3−m)x
2 +(9−3m)x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
== (9+7m)x−8m
−(9+7m)x +27+21m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
== 27+13m
To samo wyjdzie jeśli za x podstawisz 3
23 kwi 17:02
...: dzięki wielkie
23 kwi 17:27
...: Jeszcze pytanie, bo mam do wyliczenia kilka takich reszt, i one mają tworzyć ciąg i mam
policzyć jaki wyjdzie parametr, to dam radę policzyć. Tylko nie wiem jak przedstawić reszty,
to chodzi o postać: 27+13m czy o taką: (27+13m)/(x−3). Czy to ma znaczenie, czy tylko
skomplikuję obliczenia?
23 kwi 17:49
PW: Jeżeli
W(x) = (x−3)P(x) + r,
| | r | |
to liczbę r nazywamy resztą z dzielenia, nie |
| . |
| | x−3 | |
23 kwi 18:37