Oblicz współrzędne wierzchołka A i C trójkąta ABC
Jacek:
→
Oblicz współrzędne wierzchołka A i C trójkąta ABC, wiedząc, że AB = (6,−4)
→
BC = (4,2) ,B= (2,−1)
Jak możecie to napiszcie objaśnienie do zadania. Z góry dzięki
23 kwi 09:53
Jacek: (...) wiedząc że wektor AB = (6,−4)
23 kwi 09:56
23 kwi 09:57
Dziadek Mróz:
B = (2, −1)
AB→ = [6, −4]
BC→ = [4, 2]
P = (x1, y1)
S = (x2, y2)
PS→ = [x2 − x1, y2 − y1]
AB→ = [xB − xA, yB − yA]
6 = 2 − xA
xA = −4
−4 = −1 − yA
yA = 3
A = (xA, yA) = (−4, 3)
BC→ = [xC − xB, yC − yB]
...
23 kwi 10:01
J:
C(xc,yc) oraz xc − 2 = 4 ⇔ xc = 6 ; yc − ( − 1) = 2 ⇔ yc = 1 C(6,1)
A(xa,ya) oraz 2 − xa = 6 ⇔ xa = −4 ; −1 − ya = − 4 ⇔ ya = 3 A(−4,3)
23 kwi 10:05