1.Odcinki KL i MN o długościach odpowiednio 10 cm i 4 cm są podstawami trapezu o
~rnj: 1.Odcinki KL i MN o długościach odpowiednio 10 cm i 4 cm są podstawami trapezu o wysokości 6
cm. Wyznacz konstrukcyjnie środek i określ skalę jednokładności, w której odcinek MN jest
obrazem odcinka KL.
2. Narysuj okrąg jednokładny do okręgu o(A,r) w skali k=2, jeżeli środkiem jednokładności
jest:a)środek danego okręgu b)punkt leżący na okręgu c)taki punkt S, że |AS|>r. Oblicz w
każdym przypadku stosunek długości okręgu do długości jego obrazu.
3. Narysuj obraz paraboli będącej wykresem funkcji y=x2 w jednokładności o środku w punkcie
O=(0,0) i skali : a)k=−2 b)k=4
23 kwi 15:41
jjjj:
25 maj 15:46