matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie rozniczkowe
Madzia:
(x − y)
2
+ 1 = y';
23 kwi 16:10
Hugo:
y prim? y'
23 kwi 16:12
Madzia:
tak y'
23 kwi 17:19
Krzysiek:
y'=x
2
−2xy+y
2
+1 y'=y
2
−2xy+x
2
+1
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_r%C3%B3%C5%BCniczkowe_Riccatiego
y
1
=x y=x+1/z wstawiając do równania: 1−z'/z
2
=(x−x−1/z)
2
+1 1−z'/z
2
=1/z
2
+1 z'=−1 z=−x+C czyli y=x+1/(C−x)
23 kwi 17:33
Madzia:
dzieki
23 kwi 17:40