Wykaż z definicji
Kasia: Wykaż z definicji że funkcja f(x)=xx−1 jest malejąca w zbiorze 1,+∞
Nie mogłam sobie z tym poradzić.
23 kwi 20:00
Kasia: Rozbijam wzór
xx−1= x−1+1x−1=1+1x−1
Dalej nie wiem co zrobić.
23 kwi 20:03
Godzio:
Musisz pokazać, że:
f(x1) − f(x2) < 0 dla 1 < x1 < x2
23 kwi 20:04
PW: I już widać − im większa x ze zbioru (1,
∞), tym ułamek mniejszy − funkcja jest malejąca.
Tak można powiedzieć na lekcji i wystarczy. Wyliczyć "naukowo" można biorąc x
2 > x
1 >1 i
badając iloraz
Iloraz dwóch liczb dodatnich jest mniejszy od 1 ⇔ licznik mniejszy od mianownika.
Pokazaliśmy, że dla x
2>x
1>1 prawdziwa jest nierówność
zatem
| | 1 | | 1 | |
1 + |
| < 1 + |
| , |
| | x2−1 | | x1−1 | |
co oznacza że funkcja jest malejąca.
23 kwi 20:13
PW: Godzio też dobrze podpowiada, zgodnie z definicją funkcji malejącej należy wykazać, że
f(x2) < f(x1) dla x2>x1>1,
ale skorzystałem z równoważnej możliwości badania ilorazu − tak było łatwiej.
23 kwi 20:15