dla pewnego
Matejko: Dla pewnego kąta α prawdziwy jest wzór 3sinα =√3cosα Wyznacz α jeśli 0o<α<90o
dlaczego nie można podnieść do kwadratu i obliczyć? wychodzi wtedy 45o a ma być 30o
23 kwi 16:22
Godzio:
Podziel na cosα i 3 wtedy
| sinα | | √3 | | √3 | |
| = |
| ⇒ tgα = |
| ⇒ α = 30o |
| cosα | | 3 | | 3 | |
Jak podniesiemy do kwadratu:
9sin
2α = 3cos
2α = 3 − 3sin
2α
12sin
2α = 3
| | 1 | |
sinα = |
| ⇒ α = 30 o |
| | 2 | |
23 kwi 16:25
Matejko: ale dlaczego mój sposób jest zły?
23 kwi 17:15
ICSP: Dlatego, że nie potrafisz liczyć
23 kwi 17:16
Matejko: Za dużo zadan i mózg się przegrzał haha dzieki
23 kwi 19:25