matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym a_n, jeśli
K:
a) lim =
√
2n
−
√
n+10
n→
∞
b)lim =
√
4n
2
+2n+1
−
√
5n
2
−3n+2
n→
∞
c) lim=
√
n
2
+3n+1
−
√
10n+5
n→
∞
23 kwi 16:07