rzut kamieniem z okna latarni
dawiop: Z okna latarni morskiej rzucono do góry kamień. Wysokość, na jakiej znajduje się kamień
względem ziemi, mierzoną w metrach opisuje funkcja f(x)=50+15x−5x2, gdzie x oznacza czas w
sekundach.
a) Na jakiej wysokości nad ziemią znajduje się kamień po upływie 3,5s od momentu rzucenia ?
b) określ dziedzinę i zbiór wartości funkcji f.
c) Na jakiej wysokości znajduje się okno latarni morskiej ?
Mam pytanie czy w punkcie a nalezy za x podstawic 3.5 czy co zrobic.
W przypadku b wyliczylem delte i q i wyszla dziedzina od minus nieskonvzonosci do minus 2 i od
5 do nieskonvzonosci tylko nie wiem czy zamkniete czy otwarte? Zbior wartosci od minus
nieskonczonosci do 61.25?
Punkt c nie mam pojecia
Prosze o pomoc
23 kwi 20:24
Piotr:
a ) tak
b) zastanow sie. mamy tu czas.
c) no pomysl. czas
23 kwi 20:31
dawiop: No jeśli umiesz podpowiedz prosze
23 kwi 20:38
dawiop: W a wyszlo mi 41.25 metrów.
23 kwi 20:40
Piotr:
a czas moze byc ujemny ?
rzucasz kamieniem. lot ma kształt paraboli . po pewnym czasie spadnie i koniec prawda ?
po 0 sekundach gdzie jest kamien ?
23 kwi 20:44
Piotr:
dobrze Ci wyszlo
23 kwi 20:45
Piotr:
dziedzina − myslimy o czasie
zbior wartosci − myslimy o metrach nad ziemia
23 kwi 20:46
dawiop: Jeśli do wzoru wstawie za x 0 wyjdzie 50 metrów. Czy to odpowoedz na pytanie C?
Czy w tym A ma być 41.25 metra?
W punkcie b q wyszlo 61.25 a x1= 5 i x2= −2
Wiec jak wyznaczyc dziedzine i zbior wartosci?
Dziedzia tylko (5, nieskonczonosc)?
Zbior od 0 do 61.25?
23 kwi 20:49
Piotr:
tak, C to 50m.
No dziedzina − takie x dla ktorych funkcja ma sens. czy dla x = −5 funkcja ma sens ? albo dla
takiego dla ktorego wartosc funkcji jest ujemna ?
zbiorem jest od 0 do wierzcholka
Liczyc mi sie nie chce
23 kwi 20:51
dawiop: No a móglbys pomoc i policzyc dla pewnosci

Mamy juz
A) 41.25 m
B) Zw= (0, 61,25) tylko dziedzina?
C) 50m
23 kwi 20:57
Piotr:
wszystko ok

dziedzina − od 0(czas nie moze byc ujemny) do miejsca zerowego po prawej(zakladamy, ze kamien
nie zapada sie po ziemie) czyli ?
23 kwi 21:02
Piotr:
taki moj wklad i ani widu ani slychu
23 kwi 21:31
daras: a) 41,25 m
b) x ∊ <0,5> f ∊ <0,50>
c) 50 m
24 kwi 00:18
daras: errata: b) f ∊ <0;61,25>
| | gt2 | |
f=> h(t): ho + vot − |
| |
| | 2 | |
24 kwi 00:25
Dawid: Oki to dobrze wyciągnąłem wnioski od Piotra.
Dziękuję za pomoc.
24 kwi 10:14