.
Kasia: Oblicz dla jakich wartości współczynników m i n wielomian P jest dzielnikiem wielomianu W gdy:
W(x)=x
4+8x
3+mx
2+nx+6
P(x)=x
3+5x
2+6x+2
Nie chodzi mi o obliczenia, proszę jedynie o podpowiedź
23 kwi 13:20
ICSP: W(x) = P(x) * Q(x) + R(x)
ale W(x) ma być podzielny przez P(x) zatem R(x) = 0 :
W(x) = P(x) * Q(x)
pytanie co możesz powiedzieć o Q(x) ?
23 kwi 13:23
J:
Znajdź pierwiastki drugiego wielomianu ( jeden już widać: x = −1)
Potem W(x1) = 0 i W(x2) = 0
23 kwi 13:25
ICSP: J za mało niestety.
23 kwi 13:27
Kasia: Jak podzielię W (x) przez P (x) to otrzymam Q (x)? I Q (x) musi mieć potęgę o jeden mniejszą od
P (x)
23 kwi 13:35
ICSP: Czy aby na pewno o jeden mniejszą ?
To jest typowe pytanie na myślenie
23 kwi 13:36
Kasia: O dwa
23 kwi 13:40
ICSP: czyli którego będzie stopnia i jak możesz go zapisać ?
23 kwi 13:42
Kasia: Stopnia pierwszego np. (x−a)?
23 kwi 13:44
ICSP: akurat w tym zadaniu się wszystko zgodzi, ale ogólnie ax + b
Czyli zapiszmy :
W(x) = P(x) * Q(x)
x4 + 8x3 + mx2 + nx + 6 = (x3 + 5x2 + 6x + 2) * (ax + b)
I tutaj znowu zadanie na myślenie, czy potrafisz podać wartości a oraz b bez wymnażania i
porównywania współczynników?
Jeśli nie to wymnóż i porównaj współczynniki.
23 kwi 13:46
Kasia: Wymnozylam i m=21n=20 dziękuje bardzo
23 kwi 13:55
ICSP:
23 kwi 13:57