Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x) = x^3 - x^2 - 9x + 9 i podaj współrzędne pun
Cersei: Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x) = x3 − x2 − 9x + 9 i podaj współrzędne punktów wspólnych
wykresu funkcji f i osi układu współrzędnych.
Miejsca zerowe to x∊{−3, 1, 3}, nie jestem jednak pewna co do dalszej części zadania.
23 kwi 14:34
J: No to punkty na osi OX już masz ( miejsca zerowe) , a punkt wspólny z osią OY .. policz f(0)
23 kwi 14:37
Cersei: f(0) = 9
23 kwi 14:39
J: No ... i teraz tylko opisz wszystkie te punkty za pomocą współrzędnych...
23 kwi 14:45
Cersei: współrzędne (−3, 0), (1,0), (3, 0)
23 kwi 14:45
Cersei: dalej niestety nie wiem...
23 kwi 14:47
Radek: No obliczyłeś miejsce przecięcia z osią OY więc w czym problem ?
23 kwi 14:52
J: Jakie ma współrzędne punkt na osi OY ?
23 kwi 14:52
Cersei: czyli to wszystko?
23 kwi 14:55
Radek: No tak i miejsce przecięcia z osią OY to (0,9)
23 kwi 14:56
J: W tym zadaniu ..tak.
23 kwi 14:56