jerey: W trapezie ABCD ramię AD i podstawa CD mają długość 4, a ramię BC i przekątna AC mają
długość 6. Oblicz długość podstawy AB .
moglby ktos wytłumaczyc skąd taka skala podobienstwa?
http://www.zadania.info/4414685
23 kwi 14:22
zawodus: To warto wiedzieć. Podstawowa rzecz
23 kwi 14:30
bezendu:
Ja sam jestem ciekawy ?
23 kwi 14:35
pigor: ..., proponuje ci zrobić tak :
"wyjmij" sobie ΔACD i "włóż go" do wnętrza ΔAEC, tak aby wierzchołki
D i E pokryły się, to zobaczysz to podobieństwo lub ...

tw. Talesa, a
wtedy resztę, czyli skalę k=
63=
23, a przede wszystkim proporcję i tyle.
23 kwi 14:44
jerey:

4x=36
x=9
23 kwi 14:50
pigor: ..., oczywiście ja na rysunku. zamiast wierzchołka B
"widziałem " literę E stąd u mnie to E...; przepraszam....
23 kwi 15:02
Mila:

Podobieństwo , cecha kkk.
ΔABC − Δrównoramienny z założenia , katy przy podstawie równe (α)
∡BAC=∡ACD jako kąty naprzemianległe wewnętrzne; AB||DC
ΔACD − Δrównoramienny z założenia , katy przy podstawie równe (α)⇒
∡ADC=∡ACB z sumy katów w Δ⇔
|AB|=9
23 kwi 23:27
bezendu:
Dziękuję
23 kwi 23:27