punkt leżący w płaszczyźnie kąta
maturzysta: Wewnątrz kąta o mierze: 60
o, znajduje się punkt A odległy od jednego z ramion kąta o 3 od
drugiego o 6. Oblicz odległość punktu A do wierzchołka kąta.
Rysunek:
http://fotowrzut.pl/3QRU1IFLMO
W kluczu mam tak:
−poprowadzenie przedłużenie odcinka AB i zauważenie miar kątów w trójkątach OBC i DAC
−zauważenie, że długość odcinka |AC|=6 oraz ułożenie równania: 6=x
√3−6 −> jakiego równania

−wyznaczenie x=4
√3
−obliczenie odległości |OA|=2
√21
AS:

Dane: OA = 6 , OB = 3 , α + β = 60
o , β = 60
o − α
6*sin(α) = 3*sin(60
o − α)
Do rozwiązania równanie trygonometryczne
2*sin(α) = sin(60
o − α)