Matura
omen: Punkty C=(6,6) i D=(2,4) są krańcami krótszej podstawy trapezu równoramiennego ABCD. Dłuższa
podstawa należy do prostej opisanej równaniem y=12x−2. Ramię trapezu ma długość √40 Wyznacz
współrzędne wierzchołków A i B.
wyszły mi cztery punkty
x=12 y=4 lub x=4 y=0
=========================
x=0 y=−2 lub x=8 y=2
w odpowiedzi jest, że A wynosi (0;−2), a B (12;4)
ale jak rysuje ten trapez z tymi współrzędnymi A(0;−2), B(12;4) to nie wychodzi trapez
równoramienny, a jeśli A=(8,2) i B=(4,0) to wychodzi kwadrat
mógłby ktoś mądrzejszy ode mnie to sprawdzić o co chodzi w tym zadaniu

?
23 kwi 10:26
J:
Widać,że punkt B(12,4) nie nalezy do prostej : y = 12x − 2. ( odpowiedź jest zła)
Twoje punkty A(8,2) i B(4,0) też nie należą do tej prostej.
23 kwi 10:37
omen: tam jest y=1/2x−2 sorki zle zapisalem,
wyniki sa na pewno poprawnie obliczone tylko nie wiem jaka powinna byc odpowiedz
23 kwi 10:44
J: | | 1 | |
Źle przepisałeś treść.. prosta ma równanie y = |
| x − 2 |
| | 2 | |
23 kwi 10:47
omen: masz może jakiś pomysł?
23 kwi 10:52
J: Mnie na rysunku wychodzi trapez równoramienny.
23 kwi 11:08