prawdopodobienstwo
mgt: Zbiór {1,2,3,4,5,6,7,8} uporządkowano w sposób losowy. Obliczyć prawdopodobieństwo
wystąpienia w tym uporządkowaniu:
a) jedynki bezpośrednio przed trójką
b) jedynki przed trójką
w podpunkcie a wychodzi mi 148 gdzie w opowiedzi jest 18 i nie mam pojęcia gdzie
popełniam błąd
23 kwi 12:18
J:
IΩI = 8!
| | 1 | |
IAI = 7*6! = 7! P(A) = |
| |
| | 8 | |
23 kwi 12:34
PW: Jedynka bezpośrednio przed trójką − trzeba to sobie wyobrazić tak, ze są one związane razem w
tej kolejności, czyli dokonujemy przestawień 7 elementów − jednego 'podwójnego nierozłącznego"
i 6 pozostałych − stąd u J liczba 7!
23 kwi 13:29