Zbiorem wartości funkcji f,wyznacz dziedzinę
Karolina006: | | −6 | |
1.Zbiorem wartości funkcji f określonej wzorem f(x)= |
| jest przedział <−1;2>.Wyznacz |
| | x | |
dziedzinę tej funkcji.
| | 1 | |
2.Dziedziną funkcji f(x)= |
| jst zbiór <2;6>.Prawdziwe jest zdanie: |
| | x√3 | |
A.Funkcja przyjmuje tylko wartości ujemne.
B.F(2)<f(3)
C.Funkcja nie przyjmuje wartosci 1
D.Funkcja jest rosnąca
23 kwi 11:36
J:
1) D: x ∊ < −3,6 > \ {0}
23 kwi 11:46
J:
2) odp.C
23 kwi 11:51
Karolina006: jak oblczyłeś to pierwsze?
x≠0 i co dalej?
23 kwi 11:53
J:
| | −6 | | −6 | | −6 | |
x = |
| , czyli: x = |
| = 6 ; x = |
| = − 3 |
| | f(x) | | −1 | | 2 | |
zatem x ∊ < −3 , 6 >, ale bez x = 0
23 kwi 12:01