jeżeli mamy
Matejko: Jeżeli mamy w stereometrii że jakiś bok jest równy a=m√1−sin2β to zapisujemy to jako
a=mcosβ bo ta wartość bezwzględna jest zawsze dodatnia czy nie?
23 kwi 13:09
PW: √cos2β = cosβ lub −cosβ
− zależnie od tego, czy cosβ>0, czy też cosβ<0. To wartość pierwiastka musi być dodatnia, taka
jest definicja. Jeżeli wiesz, że β jest kątem ostrym, to możesz napisać
√cos2β = cosβ,
ale trzeba o tym wyraźnie napisać. Jeżeli tego nie wiesz, to nie wolno.
23 kwi 13:17
Matejko: aha dzięki wielkie
23 kwi 13:39