de l'hospitala
Julik: Witam. Jak zastosować regułę de l'hospitala w takim przykładzie:
3√x2−x. To jest przykład∞−∞
23 kwi 17:12
PW: A dlaczego de l'Hospitala angażować?
Zastosowanie tego daje
| | x2−x3 | | 1− x | |
3√x2 − x = |
| = |
| |
| | x3√x+x3√x2+x2 | | | |
i widać, że licznik dąży do
∞, a mianownik do 1.
Mniej żartobliwie
| | 1 | |
3√x2 − x = x( |
| − 1) |
| | x1/3 | |
− pierwszy czynnik dąży do −
∞ lub do +
∞, a drugi do (−1), jest to prosty przypadek wyrażony w
odpowiednim twierdzeniu o granicach.
23 kwi 18:02
Julik: Ogólnie moim zadaniem jest znalezienie asymptot. Na zajęciach robiliśmy to wszystko z de
l'hospitala. I nie wiem jak te asymptoty wyznaczyć.
23 kwi 18:51
PW: No to jesteś na dobrej drodze.
lim f(x) = +∞,
x→−∞
lim f(x) = −∞
x→+∞
Wniosek: asymptot poziomych nie ma, ale być może są ukośne. Co się w takim wypadku liczyło?
23 kwi 18:58
Julik: No dalej musze policzyć m i p. Przy czym m wychodzi mi x−4/3
23 kwi 19:03
PW: | | f(x) | |
E tam, to musi być liczba albo ∞ (granica |
| w −∞ lub w +∞) |
| | x | |
23 kwi 19:08
Julik: Możliwe ze to jest −1?
23 kwi 19:12