aa
Hugo: Wytłumaczcie mi coś
http://www.zadania.info/354475
W adnotacji I sposób z drugiej na trzecią linijkę
| | π | | π | |
cosx |
| *sinx + sinx |
| *cosx = 0 |
| | 4 | | 4 | |
Skąd sie wzieło to pogrubione

(sinx i cosx)
23 kwi 02:02
razor:
stąd
23 kwi 02:05
kyrtap : | | √2 | |
to się nie wzięło tylko pomnożył koleś przez |
| |
| | 2 | |
obustronnie
23 kwi 02:06
Hugo: ~.~ thx
23 kwi 02:10
Hugo:

a to jak byscie doradzili

?
myslałem rozbić na dwa:
x≥0
sinx=x
2
x<0
sinx=−x
2
x=0 napewno ale jak wyznaczyc pozostałe
23 kwi 02:18
Hugo:

skoro sinx cos x oraz x
2 sie przecinają w tym samym miejscu

a wiem że sinx=cosx daje nam
sinx=cosx
tgx=−1
x=π/4

?
i Względem symetrii
x = −π/4
23 kwi 02:24
Marcin: sinx=1 lub sinx=−1, tyle. Tylko uważaj kiedy jak opuszczasz wartość bezwzględną.
23 kwi 02:25
Marcin:
23 kwi 02:29
Hugo: fucccccc x przez x a ja to mnoże ...
23 kwi 02:29
Hugo: x>0 → x=π/2 +2kπ ke C+
x<0 → x=−π/2 +2kπ, ke C−
23 kwi 02:32
ZKS:
Marcin a czy dla x = 0 to równanie ma sens liczbowy? Z Twojego rysunku wynika że możemy
wstawić bez problemu 0.
23 kwi 02:58
Marcin: Nie ma, nie ma

Przepraszam za wprowadzanie w błąd.

x≠0
23 kwi 03:08