prosze o pomoc w rozwiązaniu zadania
laik matematyczny: a) Sprawdź, który z punktów należy do wykresu funkcji y= 2x2 : A(2,4); B(3,18); C(1,0); D(0,0)
b) Dla jakiego m punkt P(3,2m−1) należy do wykresu tej funkcji.
23 kwi 13:28
J: Podstawiaj za x pierwsza współrzedna i sprawdzaj , czy otrzymasz drugą.
23 kwi 13:32
laik matematyczny: to w a)
do wykresu funkcji należy tylko punkt B i D,zgadza sie?
23 kwi 13:39
laik matematyczny: a jak zrobić w b) ?
23 kwi 13:42
J: Tak.
23 kwi 13:43
laik matematyczny: też musze w b) podstawić....mi wyszło m= 8 ,5 to prawidłowy wynik?
23 kwi 13:46
J: 2m −1 = 2*32
23 kwi 13:46
J: Policz jeszcze raz ..
23 kwi 13:47
laik matematyczny: 2m−1=18
2m=18 +1
2m=19 /2
m= 8,5
23 kwi 13:49
laik matematyczny: nadal mi tak wychodzi
23 kwi 13:49
J: Weź kalkulator i podziel 19 przez 2
23 kwi 13:50
laik matematyczny: o matko sorka.masz racje 9,5
23 kwi 13:56
laik matematyczny: dziekuje za pomoc
23 kwi 13:57
qwark: licz do skutku
23 kwi 15:00