nierownosc
P@weł:

Witam , mam zadnie z nierówności i mam co do niego pytanie , oto one:
Rozbijam na 2 możliwosci:
1
o x≥2 v 2
o x≤ −2
1
o x≥2
| 2x−3 | |
| −2 ≥ 0 dziedzina: |
| x2−1 | |
x
2−1 ≠0
(−2x
2 + 2x −1)(x
2−1) x≠−1 x≠1
brak x
1=−1 x
2=1
pierwiastkow
Wykres dla pierwszej mozliwosci wyszedl jak na rysunku
Czyli przedzial to : x∊(−1,1)
I tu sie zastanawiam czy oby przedzial byl prawidlowy, czy tutaj dla tego przedzialu x∊(−1,1)
uwzględniam
x≥2 
Czyli ma byc x∊∅ juz sam nie wiem, niech ktos podpowie
23 kwi 19:13
P@weł: ?
23 kwi 19:25
P@weł: Prosze o pomoc
23 kwi 19:30
P@weł: ?
23 kwi 19:36
Tadeusz:
... NIE MA TAKICH WARUNKÓW

!
Skąd Ty bierzesz to x≤2 ∨ x≤−2

?
23 kwi 19:43
Tadeusz:
| | 2x−3 | |
| |
| |≥2 rozpisujesz na: |
| | x2−1 | |
| 2x−3 | | 2x−3 | |
| ≤−2 ∨ |
| ≥2 i tym się bawisz−  |
| x2−1 | | x2−1 | |
23 kwi 19:47
P@weł: To jak inaczej rozwiazac te nierownosc?
| | 2x−3 | | 2x−3 | |
jak nie tym sposobem: |
| ≥ 2 v |
| ≤−2   |
| | x2−1 | | x2−1 | |
23 kwi 19:51
P@weł: To po jakiego H... korepetytor mi tak tlumaczyl...
23 kwi 19:52
Tadeusz:
... no tym. Jedną już rozwiązałeś tylko sam zwątpiłeś i "uparłeś" się uwzględniać
x≥2 −
23 kwi 19:53
Tadeusz:
Pewnie dobrze tłumaczył tylko Ty kręcisz
to nie x≤−2 ∨ x≥2 tylko

≤−2 ∨

≥2
| | 2x−3 | |
a  to |
| |
| | x2−1 | |
23 kwi 19:59
P@weł: sorry za slowa, nie moglem sie postrzymac..

Tadeuszu moglbys mi szybko sprawdzic czy dobrze zrobilem zadanie? ::
| 2x−3 | | 2x−3 | |
| ≥2 v | |
| | ≤−2 |
| x2−1 | | x2−1 | |
1
o
dziedzina
(−2x
2+2x−1)(x
2−1)≥0 x∊R\{−1,1}
brak x
1=−1 x
2=1
pierwiastkow
x∊−1,1)
2
o
(2x
2+2x−5)(x
2−1)≤0 dziedzina
x∊R\{−1,1}
x
3=−1
x
4= 1
| | −1−√11 | | −1+√11 | |
x∊< |
| , −1 ) ∪ (1 , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
Odp: Suma przedziaøów z warunkow 1
o i 2
o:
| | −1−√11 | | −1+√11 | |
x∊ < |
| , −1 ) ∪ (−1,1) ∪ (1 , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
23 kwi 20:01
P@weł: ?
23 kwi 20:07
Tadeusz: wygląda, że OK
23 kwi 20:15
P@weł: Bylbyym wdzieczny gdybys sprawdzil mi jeszcze jedno podobne zadanie, zaraz tutaj napiszé
23 kwi 20:16
Tadeusz:
−

jeśli jeszcze będę
23 kwi 20:21
P@weł:
No i tutaj tez nie wiem czy moge napisac tak jak we wczesniejszej nierownosci :
1
o x≥0 v 2
o x<0
1
o
(x
2 −6x +9)(x−5)(1−x) > 0 dziedzina
x
1= 3 x
2=5 x
3=1 x∊R\{1,5}
pierwiastek
podwojny
Rysunek: 1
Patrz rysunek
No i sie zastanawiam nad przedzialem czy będzie:
x∊(−
∞,1)∪(5,
∞)
czy
Uwzględniając x≥0 będzie : x∊ <0,1)∪(5,
∞)
Móglbyś sobie te nierownosc rozpisac, zobaczyc czy dobrze robie?
23 kwi 20:36
P@weł: ?
23 kwi 20:41
P@weł: ?
23 kwi 20:46
Tadeusz:
tutaj oczywiście ... pod modułem jest x i rozpatrujesz jak należy −

ALE ... −
23 kwi 20:50
Mila:

Dziedzina :
x≠5 i |x|≠1
x≠5 i x≠1 i x≠−1
(x
2 −6x +9)(x−5)(1−x) > 0 ⇔
(x−3)
2*(x−5)*(1−x)>0
x∊(1,3)∪(3,5)
rozwiąż dla x<0
23 kwi 20:54
Tadeusz:
(x2 −6x +9)(x−5)(1−x) > 0
−(x−3)2(x−5)(x−1)>0 czyli zaczynasz od dołu
albo:
(x−3)2(x−5)(x−1)<0 i rysujesz od góry
23 kwi 20:55
P@weł: Moglbys sobie na karteczce szybko rozwiazaac te nierownosc, bo piszac tutaj wiecej tobie czasu
zajmie, chcialbym abys mi podal prawidlowa odpowiedz, bo ja to robilem na dwa sposoby no i
wychodza mi dwie inne odpowiedzi. Bym rozpisal moje dwie wersje ale nie wiem czy masz na to
tyle czasu
23 kwi 20:57
P@weł: Ok rozwiazuje dla x<0
23 kwi 20:59
P@weł:

x<0
| (4−x)(x+1) −(x−5) | |
| > 0 / ( (x−5)(1 + x) )2 |
| (x−5)(1 + x) | |
( (4−x)(x+1) −(x−5) )(x−5)(1 + x) > 0
(4x + 4 −x
2 −x −x +5 )(x−5)(1 + x) >0
(−x
2 +2x +9)(x−5)(1 + x) >0
√Δ=
√40= 2
√10 x
3=5 x
4= −1
x
1= 1+
√10
x
2= 1−
√10
Rysunek
x∊(1−
√10, −1) ∪ (1+
√10 , 5)
23 kwi 21:08
Mila:
x∊(1−√10, −1) ∪ (1+√10 , 5) i x<0 więc odrzucasz przedział z dodatniej części osi
x∊(1−√10, −1)
odp.x∊(1−√10, −1)∪(1,3)∪(3,5)
23 kwi 21:16
P@weł:

No i co Mila ja mam u siebie w wyżej napisanym przedziale tzn : x∊(1−
√10,−1)∪(1+
√10,5)
uwzglednic x<0 , czyli ma byc poprawnie:
x∊( 1−
√10 , −1 ) tak jak na rysunku: (patrz rysunek)
23 kwi 21:24
P@weł: A w 1o Warunku przedzial jest caly tzn : x∊(1,3)∪(3,5) gdyz x≥0 pokrywa go calego dlatego
przepisujemy w calosci, prawda?
23 kwi 21:27
Mila:
Zgadza się.
23 kwi 21:32
P@weł: Mila będę wdzieczny jesli jeszcze mi cos sprawdzisz, zaraz napiszę:
23 kwi 21:35
P@weł: Chodzi glownie o pierwszy warunek, chcę rozpisac go na 2 sposoby, no i nie wiem ktory jest
poprawny , albo,gdzie robię błąd :
1o x≥0
I sposób
| (x−1)(4−x) + 1(x−5) | |
| > 0 / * ((x−5)(x−1))2 dziedzina |
| (x−5)(x−1) | |
D: X∊R\{1,5}
(4x−x
2 − 4 +x +x −5)(x−5)(x−1) > 0
(−x
2 +6x − 9)(x−5)(x−1) > 0
x
1=3 x
2=5 x
3=1
pierwiastek
podwojny
Według
I sposobu wychodzi przedział x∊(1,3)∪(3,5)
II Sposób
dla x≥0
| (4−x)(1−x) −(x−5) | |
| >0 /* ((x−5)(1−x))2 |
| (x−5)(1−x) | |
((4−x)(1−x) −(x−5))(x−5)(1−x) > 0
Dziedzina
x∊R\{1,5}
(4−4x−x+x
2−x+5)(x−5)(1−x) >0
(x
2 −6x + 9)(x−5)(1−x) >0
x
1=3 x
2=5 x
3=1
pierwiastek
podwojny
No i tutaj w
II Sposobie wychodzi mi ze przedzialem jest , uwzgledniajac x≥0:
x∊<0,1) u (5,
∞)
Wiec który jest poprawny
23 kwi 21:56
P@weł: ?
23 kwi 22:00
Tadeusz:
... przecież pokazałem Ci to w poście z 20:55 ... patrz to co na czerwono
23 kwi 22:02
P@weł: Czyli gdybym zrobil I Sposobem wyszedl by mi koncowy wynik(suma):
x∊(1−√10, −1)∪(1,3)∪(3,5)
A gdybym zrobil II spobobem Wynikiem koncowym rownania bylo by:
x∊(1−√10, −1)∪<0,1)∪(5,∞)
Czyli ogolnie nierownosc ta moze miec dwa rozwiązania , zalezne od Sposobów Rozwiązania?
23 kwi 22:12
P@weł: ?
23 kwi 22:20
Mila:
Tadeusz juz Ci wyjaśniał.
No to jeszcze raz:
(x2 −6x + 9)(x−5)(1−x) >0 to jest dobrze.
⇔(x−3)2*(x−5)*(1−x)>0
(x−5)*(1−x) parabola skierowana w dół.
Zaczynasz rysoważ wężownicę od dołu.
Tam we wpisie tak Ci pokazałam 20:54.
Popraw dziedzinę, zapominasz wyłączyć (−1).
23 kwi 22:20
P@weł: Mila juz znalazlem bład w tym
II sposobie ktory napisalem jest:
(x
2 −6x + 9)(x−5)(1
−x) >0
czyli wspolczynnik a przy najwyzszej potedze jest ujemny i ramiona rysujemy od dołu, dzieki
bardzo nie zauwazylem tego wczesniej

Dziękuję wam za pomoc
23 kwi 22:34
Mila:
To pięknie, że już wszystko wyjaśnione.
23 kwi 22:35
P@weł: Dziedzina moim zdaniem jest poprawnie, bynajmniej nie mam zastrzezen
23 kwi 22:36
Mila:
D:
x−5≠0 i 1−|x|≠0⇔
x≠5 i x≠1 i x≠−1
D=R\{−1,1,5}
23 kwi 22:43
P@weł: yhym racja, rozzwiazywalas dziedzine juz na samym poczatku, nie zauwazylem tego , dziekuję!
23 kwi 22:50
Mila:
23 kwi 22:55