aa
Hugo: dla jakich wartości parametru x suma kwadratów różnych pierwiastków równania
x
2−2xsinx−cos
2x=0 jest równa 3?
Pomoze ktoś

?
23 kwi 22:18
Hugo: x
2−2xsinx−cos
2x=0 => z jedynki tryg.=> x
2 − 2xsinx +sin
2x − 1 =0
x
22 + x
21 = 3
L= x
22 + x
21 − 2x
1x
2 + 2x
1x
2
L= (x
2 + x
1)
2 − 2x
1x
2
| | −2sinx | | sin2x − 1 | |
( |
| )2 − (2 |
| ) = 3 |
| | 1 | | 1 | |
4sin
2x − 2sin
2x +2 =3
4sin
2x − 2sin
2x −1 =0
2sin
2x −1 =0
x= π/4 +2kπ v 3/4π +2kπ
Sprawdzi ktoś czy to mam dobrze
23 kwi 22:18
ZKS:
Przecież to równanie jest z samym parametrem?
Napisz porządnie treść a nie jakieś skróty myślowe.
23 kwi 22:42