sinus i tangens
xxx: Nie wychodzi mi jeden przykład z zadania. Czy mógłby mi ktoś z nim pomóc?
Oblicz wartość wyrażenia, wykorzystując dane z rysunku
(sinα + tgα)
2
| | 40 + 8√21 | |
no i ma wyjść |
| ale nie wiem w jaki sposób... naprowadzi mnie ktoś |
| | 21 | |
?
23 kwi 15:56
muflon: a jak dodałeś te ułamki?
23 kwi 15:57
J: Pokaż, jak liczysz ..
23 kwi 15:57
Godzio:
| | 4 | | 8√21 | | 4 | |
(sinα + tgα)2 = sin2α + 2sinαtgα + tg2α = |
| + |
| + |
| = |
| | 7 | | 21 | | 3 | |
| | 12 + 28 + 8√21 | | 40 + 8√21 | |
= |
| = |
| |
| | 21 | | 21 | |
23 kwi 15:57
xxx: no to ja źle liczyłam (najpierw to co w nawiasie a potem potęgowałam... ąz wstyd się przyznać

) dziękuję bardzo za pomoc
23 kwi 16:00
Draghan: Nie chcę być nieuprzejmy, ale przecież oba sposoby są poprawne.
Możesz najpierw dodać to, co w nawiasie, a później potęgować. Musi wyjść to samo, co ze
wzorami skróconego mnożenia.
Jeśli nie wierzysz, zrób sobie jakiś prosty przykład na dwa sposoby, np (5+2)2 = ...
23 kwi 16:49