Wzory które warto pamiętać?
Damian: Siema,czy macie jakieś wzory których nie ma w karcie,a warto by było je zapamiętać?albo
twierdzenia?matura rozszerzona jbc

dzięki i pozdro
23 kwi 17:19
23 kwi 17:21
katB: Przygotowania do matury
23 kwi 17:25
katB: Mi nauczycielka matematyki powiedziała , żeby nauczyć się perfekcyjnie pochodne obliczać.
co do wzorów redukcyjnych jest pewien krótszy sposób :
f − dowolna funkcja trygonometryczna
cf − kofunkcja f trygonometrycznej
sin → cos
cos → sin
tg → ctg
ctg → tg
f → cf
f( 90 +− α ) = +− cf(α)
f( 180 +− α) = +− f(α)
f( 270 +− α) = +− cf(α)
f( 360 +− α) = +− f(α)
| | 1 | |
przykład : sin 210 = sin ( 180+30) = − sin (30 ) = − |
| |
| | 2 | |
Oraz wierszyk , w pierwszej wszystkie są dodanie , w drugiej tylko sinus , w trzeciej tangens i
cotangens , a w czwartej cosinus.
Sin Cos Tg Ctg
I + + + +
II + − − −
III − − + +
IV − + − −
I − do 90 stopni
II − do 180 stopni
III − do 270 stopni
IV − do 360 stopni
Osobiście uważam , że takiego sposobu jest się lepiej nauczyć niż na pamięć wzorów
redukcyjnych. Ale to napisałem tylko jakby ktoś był tym zainteresowany
23 kwi 17:39
Damian: no zacząłem coś ostatnio sb przypominać ale do matury jeszcze sporo

dzięki za wzory xd
23 kwi 17:55
Marcin: 
KatB
23 kwi 17:58
Draghan: Co do sposobu
katB i trygonometrii, ja znam jakby jakąś odmianę tego...

Jeszcze mniej do zapamiętania

Zapisywać kąt, jako
90*k + α. Jeśli
k jest nieparzyste, mamy
kofunkcję.
I zawsze trzeba uwzględnić znak, ale to na pewno wiecie

I to oczywiście znak oryginalnej
funkcji, nie ewentualnej kofunkcji

Oczywiście wszystkie funkcje z ujemnym argumentem to minus funkcje, oprócz cosinusa

Czyli
sin(−α) = −sinα, tg(−α) = −tgα, ctg(−α) = −ctgα, ale
ctg(−α) = ctgα.
Przykłady (argument w stopniach):
1. sin(−120) = − sin(120) = −sin(90*1 + 30)
(jeden jest nieparzyste, mamy kofunkcję,
ćwiartka druga, gdzie sinus jest dodatni) = −cos(30)
2. tg(225) = tg(90*2 + 45) = tg(45)
3. cos(835) = cos(90*9 + 25) = −sin(25)
4. cos(210) = cos(90*2 + 30) = −cos(30)
23 kwi 18:17
Damian: ctg(−α) = −ctgα, ale ctg(−α) = ctgα.

?błąd czy jak?
23 kwi 20:43
Draghan: Tak, błąd

Na czerwono miał być cosinus. Przepraszam.
23 kwi 21:19
23 kwi 21:22
Draghan: O, tego nie widziałem

Rzeczywiście

Jakbym wiedział, to bym nie pisał, tylko linkiem
zarzucił
23 kwi 21:41