Parabola
nanaw: Parabola y=ax2+bx+c ma wierzchołek w punkcie (4,6) i przechodzi przez punkt (1,3). Wyznacz
współczynniki a, b i c.
23 kwi 10:39
23 kwi 10:41
23 kwi 10:41
ICSP: Postać kanoniczna.
23 kwi 10:42
Dziadek Mróz:
y = ax
2 + bx + c
W = (p, q) = (4, 6)
y = a(x − p)
2 + q
y = a(x − 4)
2 + 6 = a(x
2 − 8x + 16) + 6 = ax
2 − 8ax + 16a + 6
ax
2 − 8ax + 16a + 6 = ax
2 + bx + c
a = a
−8a = b
16a + 6 = c
A = (1, 3)
y = a(x − p)
2 + q
3 = a(1 − 4)
2 + 6
3 = 9a + 6
9a = −3
| | 1 | | 8 | |
b = −8a = −8 * (− |
| ) = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 16 | | 18 | | 2 | |
c = 16a + 6 = 16 * (− |
| ) + 6 = − |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 8 | | 2 | |
y = − |
| x2 + |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
23 kwi 10:47