kuben: Liczba 10!+11!+12!
a)jest kwadratem pewnej liczby całkowitej
b)przy dzieleniu przez 11! daje resztę 10!
c)jest podzielna przez 21737
23 kwi 18:26
loitzl9006:
wszystkie odp są moim zdaniem błędne
23 kwi 18:46
PW: Odpowiedź b)
23 kwi 18:48
kuben: to które wkońcu?
23 kwi 18:48
kuben: hmmmm?
23 kwi 18:54
loitzl9006:
| | 10! | |
...=144+ |
| zwracam honor, PW. |
| | 11! | |
Odp b) jest oczywiście prawidłowa.
23 kwi 18:56
Tadeusz:
10!+11!(1+12)=10!+13*11!
23 kwi 18:56
Mila:
10!+10!*11+10!*11*12= 10!*(1+11+132)=10!*144
a) nie może być kwadratem liczby całkowitej np. dlatego, że w iloczynie występuje tylko jedna
7.
b) sprawdzaj
| 10! | | 11! | | 11!*12 | |
| + |
| + |
| |
| 11! | | 11! | | 11! | |
c) liczba 2 w iloczynie
10!*2
4*3
2
| | 10 | |
[ |
| ]=5 Bierzemy część całkowitą ilorazu. |
| | 2 | |
5+2+1+4=12
Iloczyn jest podzielny przez 2
12 ale nie jest podzielny przez 2
17
23 kwi 19:08