zadanie z parametrem
abc123: Dana jest funkcja określona wzorem: f(x) = (m+1)x2 + 2(m+1)x + 3−m2. Niech x1, x2 będą
miejscami zerowymi funkcji f. Udowodnij, że funkcja g(m) = x12 + x22 jest funkcją rosnącą
w całej swojej dziedzinie.
23 kwi 20:51
MacMeN: Skoro funkcja f(x) musi mieć dwa pierwiastki to Δ≥0 ,bo nigdzie nie jest powiedziane,że mają
być rożne. Dodatkowo a czyli liczba stojąca przy najwyższej potędze x musi być różna od zera
czyli m+1≠0. Wyliczasz Δ i wyznaczasz te pierwiastki. Później przekształcasz x12+x22,do
takiej postaci by użyć wzorów Vieta.
23 kwi 21:00
abc123: Z delty wyszło że m∊ <−2;−1) ∪ <1;+
∞)
| | m2 − 3 | |
A dobrze obliczyłem, że x1+x2 = −2, a x1*x2 = − |
| ? |
| | m + 1 | |
23 kwi 21:16
abc123: i dalej podstawić to do (x1+x2)2−2x1x2 ?
i to wszystko?
23 kwi 21:22
MacMeN: Tak dobrze wyliczyłeś wzór funkcji g(x),teraz wystarczy skorzystać z wzorów Vieta i to co
wyjdzie zestawić zestawić z tym co wyszło z Δ i warunku m+1≠0
23 kwi 21:43
abc123: | | 2m2 + 4m − 2 | |
wyszło mi g(m)= |
| i teraz licznik przyrównać do zera wyliczyć m1 i |
| | m + 1 | |
m
2 i zestawić z tym co wyszło z Δ i warunku m+1≠0 ?
23 kwi 21:55
MacMeN: g(m)=2(m2+2m−1)m+1 =>g(m)=2(m−1)2m+1
I z tego ostatnie g(m)= 2m−2
I tego potrzebowaliśmy,bo funkcja ma być rosnąca w całej swojej dziedzinie,a takową funkcja
może być tylko funkcja liniowa. teraz zrób zestawienie i powinno być wszystko.
23 kwi 22:03
abc123: ok rozumiem, dzięki wielkie
23 kwi 22:07