wymierna
alex: hej czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak przekształcać funkcje wymierną f(x)=ax+b/cx+d
na postać f(x)=s/x−p +q
23 kwi 13:24
ICSP: a jak przekształcić
| | 2x − 4 | | −8 | |
f(x) = |
| do postaci f(x) = |
| + 2 |
| | x + 2 | | x+2 | |
23 kwi 13:35
alex: no nie wiem niestety
23 kwi 13:40
alex: to znaczy wiem ze trzeba sprowadzic do wspolnego mianownika ale nie wiem jak mialabym wpasc na
to zeby tak zapisac
f(x) =−8/x+2 +2
23 kwi 13:42
23 kwi 13:44
J:
| | 2(x + 2) − 8 | | −8 | |
f(x) = |
| = |
| + 2 |
| | x + 2 | | 2+x | |
23 kwi 13:45
alex: dzieki
23 kwi 13:50
PW: i teraz myślimy tak:
| | b | | d | | d | | b | | d | | bc−ad | |
x+ |
| = x+ |
| − |
| + |
| = x + |
| + |
| . |
| | a | | c | | c | | a | | c | | ac | |
Po podzieleniu mamy
− jest to żądana postać, wystarczy wprowadzić odpowiednie oznaczenia.
Pytanie tylko − po co takie teoretyczne rozważania (przecież nikt nie jest w stanie zapamiętać
tego wzoru, a nawet jeśli, to po kiego grzyba)? Pokazuje się to na konkretnych przykładach,
myśl jest prosta − coś w liczniku dodać (odjąć), żeby skrócił się z mianownikiem.
23 kwi 13:54
pigor: ..., ogólnie np. tak:
c≠0,a≠0, to wtedy
| | ax+b | | a(x+ba) | |
f(x)= |
| = |
| = |
| | cx+d | | c(x+dc) | |
| | a(x+dc+ba−dc) | | a(x+dc)+b−adc) | |
= |
| = |
| = |
| | c(x+dc) | | c(x+dc) | |
| | a | | b−adc | | bc−ac*dc | | a | |
= |
| + |
| = |
| + |
| . ... |
| | c | | c(x+dc) | | x+dc | | c | |
23 kwi 14:05
pigor: ... ,
PW ma rację, wzoru końcowego nie da się pamiętać
ale może da kolejność przekształcania ...

"wyćwiczyć"

,
np.
| | 2x+3 | | 2(x+32) | |
f(x)= |
| = |
| = |
| | 4x−5 | | 4(x−53) | |
| | 2(x−53+53+32) | | x−53+10+96 | |
= |
| = |
| = |
| | 4(x−53) | | 2(x−53) | |
| | 1 | | 1912 | | 1912 | | 1 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| . ...  |
| | 2 | | x−53 | | x−53 | | 2 | |
23 kwi 14:24
alex: dziękuję
23 kwi 14:29