matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.3.2011
Zadania
Odp.
2
zosia:
Promień podstawy walca jest równy 10 cm, a przekątna jego przekroju osiowego tworzy z podstawą walca kąt o mierze 30
o
. Oblicz pole powierzchni
9
liliiiiiiii:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez środek okręgu o równaniu. prosze o podanie linka z wyjasnieniem tego po kolei, bo kiedys mi ktos
1
chudi:
Oblicz pole powierzchni i objętość stoŜka, którego tworząca długości 12 cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 60
o
2
zosia:
Dero2005 pomoz
Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego,
1
zosia:
Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędź podstawy ma długość 20 cm a ściana boczna jest nachylona do
1
aa:
64q
n
−
1
=289 jak to policzyc?
1
lisa:
lisa: w liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiatek jest o 3 wieksza od cyfry jednosci liczba
2
Licealistka:
Dana jest funkcja f(x)x
2
+2x−3 dla x∊R a)wyznacz jej najmniejszą wartość
2
lisa:
w liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiatek jest o 3 wieksza od cyfry jednosci liczba utworzona z tych cyfr jest mniejsza od 63 jaka to liczba poda wszystkie rozwiazania
1
Licealistka:
Liczbę osób, które odwiedziły kiermasz obuwia n − tego dnia od momentu jego otwarcia w przybliżeniu opisuje wzór
4
ciąg:
Wykaż ze ciąg a
n
=3*(1/2)
n
+
4
jest geometryczny
2
Licealistka:
Ciśnienie powietrza podgrzewanego w szczelnie zamkniętym naczyniu jest funkcją liniową jego temperatury. Poniżej przedstawiono wyniki
1
ntfs:
Witam czy któs z obecnych na forum zna sie na programoaniu w języku pascal bo mam problem z e skompilowaniem programu.
3
funkcje:
Wyznacz miejsce zerowe funkcji : a) f(x)= (1/4)
x
−4
3
zosia:
Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 16 cm
2
. Oblicz objętość tego graniastosłupa, jeśli jego przekątna m długość 9 cm.
6
Majk:
a) |x−1| + |x|≤1 b) podzielić wielomiany > (x
4
−x
3
−x+2):(x
2
−x−1)
2
Zuzia:
Ktoś pomoże? log
1
/
2
x−log
1
/
2
x
2
−3<0
3
zosia:
Przekątne ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego tworzą z krawędzią podstawy kąt α = 60
0
. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
1
hm25:
Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 2log
2
8, a siódmy wyraz to
6−√3
2+√3
+8√3. Wyznacz ten ciąg. Ile wyrazów początkowych należy wziąć, aby ich suma była równa 14.550?
3
hm25:
Dany jest ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
=(n+15)/11. Sprawdź , czy istnieje wyraz tego ciągu równy 1,6.
4
potrzebująca:
Wyznacz wzór funkcji liniowej, wykres tej funkcji jest prostopadły do wykresu funkcji f(x)=−3x+2 oraz przechodzi przez punkt A=(2,1).
3
geta:
[(n−3):(n+5)] − [(n−4):(n+4)]=
?
2
gościnny:
Wartość parametru m liczby: m
2
+1, 5m−2, 2m
2
+m+1 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny
5
potrzebująca:
Dla jakiego m funkcja f(x)= (2−|m+1|) x+3 jest malejąca?
3
Mika:
Wypisz pięc początkowych wyrazów ciągu, jeżeli ciąg określony jest wzorem: a
n
=1+3+...+(2n−1)
2
zosia:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 6 cm i 8 cm, a przekątna ściany bocznej ma długość 11 cm. Oblicz pole powierzchni
2
Paulina:
sin 22
0
=? i cos23
0
=b
5
andrzej:
x
2
−x+6
lim x→2
+
2−x
3
Mika:
Zbadaj mononiczność ciągu (a
n
) okreslonego wzorem : a
n
= 2+ [ 1: (n+1) ]
1
pipi:
x+1
Jak narysować funkcję : f(x)=|
|
x
0
Paulina:
Sprawdz czy (sinα+cosα)/(sin3α+cos3α)=2/(2−sin2α)
1
Milena:
Witam
Proszę o pomoc:
13
Misiaa:
Może ktoś pomóc?
3
Paulina:
Prosze o spawdzenie czy dobrze rozwiazalam te zadania
0
bar80:
znajdź liczbę sześciocyfrową, która w rzędzie jedności ma cyfrę 2. Gdy tę cyfrę przestawimy do rzędu setek tysięcy, to otrzymamy liczbę 3 razy mniejszą.
1
Gosia:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wszystkich krawędziach jednakowej długości. Oblicz sin kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
0
szymonpatyk:
Janek złożył do banku 5000 zł.Po 18 miesiącach bank wypłacił 5495,52 zł.jakie jest oprocentowanie w skali roku , jeśli bank kapitalizuje odsetki co pół roku.W zadaniu należy
6
ukasz:
Wyznacz wszystkie rozwiązania równania 2cos
2
x − 5sinx − 4 = 0 dla x∊<0;2π>
2
?:
Udowodnij
4
n
*2
2n+1
*8
n
4
n
*2
n+4
=(
)*2
2n
32
n
8
n+1
0
Kasia:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak patrząc na wielomiany zobaczyć jakim sposobem najlepiej zrobić? Jestem zdesperowania, robię setne ćwiczenie i ciągle coś źle robię, a widząc rozwiązanie
6
kusy:
√
8−2
x
okeśl dziedzinę funkcji g(x)=
logx
0
AGATA:
PODSTAWA OSTROSŁUPA JEST TRÓJKAT PROSTOKĄTNY KTÓREGO PRZEKĄTNE MAJĄ DŁUGOŚCI 6 DM I 8 DM.WSZYSTKIE ŚCIANY BOCZNE OSTROSŁUPA SĄ NACHYLONE DO PŁASZCZYZNY PODSTAWY POD KATEM OSTRYM α
9
jaaaaaam:
:::rysunek::: help! jak bedzie wygladac siatka tego graniastosłupa?
4
niestety nie aisztajn:
1
całeczka :
mógłby mi ktoś pomóc
1
1
∫
sin
dx
x
2
x
3
BWNM:
an=n
2
−n
3
Dominik:
|5 − 10x| ≥ 4 + 2 |x − 0,5|
2
Chvdy:
sześcian o krawędzi długości 3 przecieto płaszczyzną przechodzącą przezs prezkątną podstawy i tworząca z płaszczyzną kąt α. oblicz pole otrzymanego przekroju dla:
4
mt:
?jak do takich zadań podchodzić ? witajcie,
0
Igaa:
Proszę niech ktoś mi pomoże. Nie wiem jak narysować taką funkcje:
4
y ≤ I
− 2 I
IxI − 3
4
kasi :
w urnie znajduje sie 6 kul białych, 4 czarne i 5 czerwonych, z urny wyjmujemy jednocześnie 3 kule. oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
2
tommy8:
wyznacz wzór funkcji liniowej y=f(x) takiej, zeby dla dowolnego x€R spełniona jest równość f(3x+4)=2x+1
8
....:
Sprowadź do prostszej postaci r
n
=2a
n−1
*b
n−1
−a
n−2
*b
n−2
−a
n
*b
n
1
uczeń:
Jeżeli liczba −1 jest pierwiastkiem wielomianu w(x) = 2x do trzeciej +x do kwadratu + m, to m = ile
0
ciekawska:
Wiem że to forum matematyczne ale mam pytanie ? zrobi mi ktoś rozbiór logiczny i gramatyczny zdania ? PROSZE PROSZE
0
komornik:
Witam, mam podaną funkcję:
1
Licealistka:
Całkowity kosztprodukcji stołów opisuje funkcja liniowa (zmienna jest liczba wyprodukowanych stołów). Wiedząc, że wyprodukowanie 30 stołów kosztuje 2345 euro, a 75 stołów kosztuje 4550
1
ciekawska:
Wiem że to forum matematyczne ale mam pytanie ? zrobi mi ktoś rozbiór logiczny i gramatyczny zdania ?
1
ola:
Rozwiąż nierówność −x
2
+x+6≥0. Znajdz wszysckie liczby całkowite spełniające te nierówność.
1
lisa:
sprawdz czy wzór f(x)=(4x−1)(4x+1)−(4x+2)2 przedstawia funkcje liniowa?
3
Magda:
Czy może mi ktoś pomóc z tą nierównością? Bardzo proszę. log
1
/
3
[log
4
(x
2
−5)]>0
0
axxxon:
Witam! Zamieszczam parę zadań z prawdopodobieństwa:
2
Artek :
dane sa punkty A(−1,1) i B(5,−1) a) podaj rownanie symetralnej odcinka AB
1
kusy:
dla jakich wartości rzeczywistych parametru m określona jest funkcja
2
ola:
Podstawa pewnego ostrosłupa o wierzchołku S jest kwadrat ABCD. Krawędz AS jest prostopadła do podstawy. Najdłuższa krawędz boczna ma dł.12 i tworzy z podstawą kąt o mierze 60 stopni.
1
DoMi_19:
n+15
dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=
Liczba 1.6 jest wyrazem ciągu (an) o numerze
n
A.1 B.20 C.25
0
Adelka :
Odcinek AC o końcach A(−4,1) oraz C (2,5) jest przekątną kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne wierzchołków B i D tego kwadratu.
4
helppp887:
w sali ustawiono krzesła i trzyosobowe ławki, razem 268 sztuk. do sali weszło 460 osób. po zajeciu miejsc okazało sie, za stosunek liczby osob stojacych do liczby osob siedzacych jest
1
kusy:
dla jakich wartości rzeczywistych parametru m określona jest funkcja
1
neronek:
Pomooże ktoś?
Wykaż, że ciąg (a
n
) jest rosnący, a ciąg (b
n
) malejący:
3
helppp887:
samochod jechal przez 1 godzine 30 minut z predkoscia 90 km/h, a nastepnie 45 minut z predkoscia 60 km/h. w tym czasie przebył cala zaplanowana trase. z jaka srednia prekoscia
1
helppp887:
basen olimpijski ma 50 m dlugosci. przy jednym brzegu glebokosc basenu jest rowna 1,5 m, a przy przeciwległym 3 m. kat nachylenia & dna basenu do powierzchni wody, tzw. kat depresyjny, jest
3
monika:
8
2
x
+
1
=32*2
4
x
−
2
POMOCY
1
monika:
log(x−1)+log(x−2)=log(x+2)
0
kukulusia:
Plis
Z pojemnika w którym sa dwa losy wygrywajace i cztery puste losujemy dwa po jednym losie bez
0
Marta:
Witam, mam 4 zadanka z którymi nie mogę dać sobie rady. Prosze o pomoc.
3
tommy8:
witam czy mógłbym prosić o pomoc przy taki zadanku
?
2
Ania:
Bardzo proszę o szybką pomoc
0
Monika:
Przekrojem osiowym stozka jest trójkat równoboczny o boku
√
3
Oblicz objetosc oraz pole powierzchni całkowitej stozka.
1
Igaa:
Jak narysować taki wykres y = { x + 3 }{x − 1}
11
Ewa5354:
154 mm ile to dm
3
1
Kasiaszek:
Niech a=log
2
3 i b=log
2
10. Wyraź w zależności od a i b a)log3
0
Monika:
:::rysunek::: oblicz tg w ostrosłupie
0
Emilia:
:::rysunek::: Na rysunku obok przedstawiono trasę przejazdu pewnego autobusu z przystanku "Akacjowa" do
3
paula:
wskaż wszystkie ujemne wyrazy ciągu
−4
c
n
=
3
n
−9
0
Igaa:
Rozwiąż graficznie układ równań: x ∊ < −2, 2 >
3
Ewa5354:
Siema! mam pytanie czy przy wyrażeniu πr
2
podstawiając za r − 7 mm wynik = 49 mm wychodzi z kwadratem? Czyli tak 49 mm
2
0
Monika:
Ile ścian ma ostrosłup o 10 krawędziach.
12
Igaa:
Hej. Może mi ktoś narysować lub chociaż dać wskazówki jak narysować wykres funkcji y = [ sinx ]
Bardzo proszę.
2
mynia:
następne zadanie Dane są punkty A=(−7;−3) i B(−3;5)
1
mynia:
proszę o pomoc mam parę zadań do zrobienia i nawet nie wiem za co się wziąć np; z punktu C leżącego na okręgu o promieniu r= 10cm poprowadzono dwie cięciwy CA i CB równej
0
lili:
a
2
+a
2
=(2R)
2
2a+2R=4+2
√
2
7
TOmek:
:::rysunek::: Graniastosłupy − szybkie pytanie
0
syl.:
Ze zbioru Z= {x ∊ do N: x<6 i x≥1/x} losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby i tworzymy z nich liczbe dwucyfrowa której cyfra dziesiatek jest pierwsza z wylosowanych liczb. Oblicz
5
Nika 03:
? Dla argumentów 6 wartość funkcji kwadratowej f(x) =x
2
− (b+1) x+1 jest równa 19 Wyznacz zbiór wszystkich argumentów dla których funkcja f oraz funkcja kwadratowa
0
Maciej:
Mógłby ktoś mi pomóc. Dla jakich wartości parametru m równanie 2x2 +(3m−1)x+6m−2=0 a) nie ma pierwiastków b) ma dwa różne pierwiastki c) ma jeden pierwiastek podwójny d) ma dwa
0
Lesik:
oblicz prawdopodobieństwo Lesik: Chłopcy z klasy, podzieleni na 2 drużyny rozgrywają mecz piłki nożnej. Postanowili, że mecz wygrają ci, co pierwsi strzelą 2 gole. Dla każdego gola
0
Emilia:
Do wykresu funkcji f(x)=
a
x
−6 należy punkt P=(−1,4). Wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x).
3
Zośka:
: sprawdz algebraicznie czy punkty C(−3,14) oraz D(4,−2) naleza do wykresu funkcji f(x)=−2x+6
2
karolina:
wykorzystując różniczkę funkcji obliczyć przybliżone wartości podanych wyrażeń: a) (1.02)
4
* (0.97)
2
1
Adma:
Piąty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy m, a jedenasty n. Jaką postać ma ósmy wyraz tego ciągu ?
3
Cokolwiek:
Dla jakich wartości parametru m równanie 2x
2
+(3m−1)x+6m−2=0 a) nie ma pierwiastków
0
Emilia:
Wyznacz wszystkie liczby całkowite, które nie spełniają nierówności: x
2
+2x−15>0
0
uczeń:
Suma miejsc zerowych funkcji y= 3x (x−1) (x+2) jest równa ile?
1
malgorzata:
Bardzo prosze pomozcie w rozwiazaniu tych przykladow
!
0
Natalia:
Pomoże ktoś w zadaniach z funkcji wymiernej?
20
Nika 03:
HELP
:? Wyznacz najwieksza wartosć funkcji f(x)
1
2
x
2
+2X w przedziale <−11, −10>.
3
Humanistka:
Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych mniejszych od 777.
0
Kaki:
Stosując tw. Leibniza wykazać zbieżność szeregów naprzemiennych: a)
0
Emilia:
Znajdź wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu: W(x)=2x
3
−6x
2
−16x+48.
0
Zośka:
sprawdz algebraicznie czy punkty C(−3,14) oraz D(4,−2) naleza do wykresu funkcji f(x)=−2x+6
11
Nika 03:
Kto mi powie?
Funkcja kwadratowa f(x)= x
2
+px+ przyjmuje wartosć ujemne wtedy i tylko wtedy gdy x E <−1 ,3) Wykaz że p +q = −5
0
Nika 03:
Kto mi powie?
Funkcja kwadratowa f(x)= x
2
+px+ przyjmuje wartosć ujemne wtedy i tylko wtedy gdy x E <−1 ,3) Wykaz że p +q = −5
1
M:
Trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego są liczby 2,4,6. Jaki jest wzór na n−ty wyraz tego ciągu ?
2
panna waga:
Mam prace domowa i mam jej rozwiązanie, ale chcialabym to ogarnac. Co, jak i dlaczego? Moze ktos mily umialby prostym jezykiem wytlumaczyc
1
Daria:
nachylenie stoku wyrażone w procentach wynosi 2%. Jakie jest nachylenie tego stoku wyrażone w stopniach ?
0
archi:
sin
2
{17}−cos
2
{17}+2sin
2
{73}=?
2
uczeń:
Jesli wykres funkcji f(x)= 2x−4b przecina oś OY w punkcie P(0, −5), to b=
? ile?
7
karolajnn:
na rysunku przedstawiony jest wykres pewnej funkcji kwadratowej f(x)=ax²+bx+c a≠0 a) wyznacz współczynnik a,b,c
2
lila:
Osiemdziesięcio litrowe akwarium w kształcie prostopadłoscianu ma wysokość 32cm i do połowy jest napełnione wodą. Oblicz o ile podniesie się poziom wody w akwarium jeżeli wlejemy do
2
lila:
W pudełku znajdują się kule białe i czerwone. Stosunek liczby kul białych do liczby kul czerwonych jest równy 2:3. Z pudełka losujemy jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo
0
Miki:
3x−y=1
1
piekna:
wyznacz rozklad zmiennej prowadzacy wybiera losowo 4 osoby, prawdopodobienstwo ze student jest przygotowany wynosi 3/4,
0
Fifi2:
w pierwszym miesiącu działalności wydatki firmy wyniosły 10 000 zł, a wpływy 3 000 zł. Przez kolejne miesiące wydatki malały średnio o 500 zł, a wpływy rosły średnio o 200 zł. W którym
0
Monika:
Proszę o pomoc, nie rozumiem odpowiedzi do tego zadania. Dany jest ciąg arytmetyczny (a
n
) o pierwszym wyrazie a
1
=3 i różnicy r=|m|+3. Ten ciąg ma
3
gosc000000:
3
ile wynosi cosα jeżeli sinα=−
5
0
?:
Grupując odpowiednie wyrazy rozłóż na czynniki ;x
2
(2x−7)−2x−7−6(2x−7)
1
karla:
naszkicować wykresy dwoch zmiennych: f(x,y)=
√
x
2
+y
2
−1
4
ktos:
Zaznacz na osi liczbowej zbiór punktów spełniających nierówność:
0
karla:
wyznaczyć i naszkicować dziedziny następujących funkcji: f(x,y)=
√
1−x
2
−y
2
0
błagam pomocy:
trójkąt o bokach długości 8, 10, 12 podzielono prostą równoległa do najdłuższego boku na trójkąt i trapez o równych polach. Oblicz obwód otrzymanego trapezu
0
mt:
witam, jak mogę przekształcić przekształceniem osiowym pkt A(x,y) względem prostej o równaniu y=x;
1
karol:
wiedzac, ze sinα + cosα = a , oblicz : sin
4
α + cos
4
α
2
syla:
ktoś zapytał znajomego ile ma lat. Otrzymał następującą odpowiedź : "Teraz mam 2 razy więcej lat niż ty miałeś, gdy ja byłem w twoim wieku. Gdy zaś ty będziesz w moim wieku, razem
3
SpadającyOrzeł:
rozwiąż równanie: (1+x)+(2+3x)+(3+5x)+(4+7x)+...+(50+99x)=275
1
hania:
:::rysunek::: OBLICZ DŁUGŚCI ODCINKÓW
10
romanooo:
oblicz prawdopodobieństwo że w pięciu rzutach symetryczną kostką do gry suma uzyskanych liczb oczek będzie równa 8 , proszę o pomoc
0
Marta:
0
jumper:
jedno zadanko! cyfra należące do zbioru{1,2,3,4,5} ustawione są losowo w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo, że
2
piekna:
wyznacz dystrybuante prowadzacy wybiera losowo 4 osoby, prawdopodobienstwo ze student jest przygotowany wynosi 3/4,
0
Fifi:
w pierwszym miesiącu działalności wydatki firmy wyniosły 10 000 zł, a wpływy 3 000 zł. Przez kolejne miesiące wydatki malały średnio o 500 zł, a wpływy rosły średnio o 200 zł. W którym
1
Paula:
Prosta całka ... a jednej rzeczy tylko nie kumam pomożecie
skąd się wzięło z (x+1) − 2 nagle (x+1) do potęgi 2/3 tego tylko nie rozumiem pomóżcie
0
sylwiaa:
W fabryce żarówek przeciętny procent braków wynosi 2%. Zmienna losowa przyjmuje wartości równe liczbie braków wsród 200 żarówek. oblicz prawdopodobieńswto a)ze w partii znajduja sie 2 braki
0
Daniel:
:::rysunek::: Czy można r policzyć w ten sposób(wiem ze można z pola ale ja chce inaczej
.
0
jumper:
hey hey prosze o pomoc jumper: Proszę pomóżcie... cyfra należące do zbioru{1,2,3,4,5} ustawione są losowo w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo, że ostatnim wyrazem tego ciągu hest liczba
6
archi:
|tgα−ctgα|
0
Kuba:
1) Długość boku trójkąta jest równa 9 cm. a wysokość poprowadzona na ten bok ma 6 cm. Oblicz długość odcinka równoległego do danego boku trójkąta, oddalonego od niego o 2 cm, którego
2
Paula:
POMOCY !
0
Markus:
Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdobieństwo zdarzenia:
0
jumper:
Proszę pomóżcie... cyfra należące do zbioru{1,2,3,4,5} ustawione są losowo w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo, że ostatnim wyrazem tego ciągu hest liczba parzysta.
0
Natalia:
Pomoże ktoś
wyznacz dziedzinę wyrażenia a następnie uprość je. Oblicz jego wartość dla x=−7
2
romanooo:
ile różnych sum liczb może występować przy 5 rzutach sześcienną kostką
0
Marta:
Ostrosłupy − prosze o pomoc Marta: Witam, mam 4 zadanka z którymi nie mogę dać sobie rady. Prosze o pomoc.
0
Natalia:
Pomoże ktoś
wykonaj działania, odp podaj w najprostszej postaci
7
Szymon:
Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny,którego przyprostokątne mają długość:
0
Gab:
dwa okręgi styczne zewnętrznie w punkcie B mają promienie długości 6 i 8. prosta przechodząca przez punkt B przecina okrąg o mniejszym promieniu w punkcie A, zaś okrąg o większym promieniu
3
Ewcia:
Bardzo bym prosiła o pomoc
0
dominika:
−cos2x
sinxcosx
= tgx +
1
tgx
Pokaż, że to nie jest tożsamością
1
ola:
Prawdopodobienstwo tego, ze statystyczny student nie jest przygotowany do cwiczen, jest rowne
1
. Prowadzacy cwiczenia wybiera przypadkowo 5 osob. Niech zmienna losowa X oznacza
3
liczbe osob sposrod wybranych, ktore nie sa przygotowane do cwiczen. Wyznaczyc
0
Powozko:
Dla jakich m punkt przecięcia 2x−3y=4m−1 oraz x−2y=3−m jest współliniowy z punktami A=(2,5);B=(−1,−4)
1
Axus:
Współczynik trójmianu kwadratowegof f(x)=ax
2
+bx+c tworzy ciąg arytmetyczny (a,b,c). Funkcja f jest malejąca w przedziale (−∞, −
4
15
) a jej wykres ma z osią oy punkt wspólny A=(0, 1).
0
dominika:
Mam takie zadanko prosze o pomoc.
0
nick:
Oblicz
:
√
5
−3
1+2
√
5
1
kasia:
witam
1
Romek:
wiadomo, że log
2
3=a. Wykaż, że log
4
1
27
=−
3
2
a
1
Marta:
1
ja:
w trójkąt prostokątny wpisano okrąg. Punkt stycznośći okregu z przeciwprostokątna podzielił ją na odcinki dł 6 i 9 cm. oblicz pole trojkata oraz promien okregu wpisanego w ten trojkat.
3
Dawid:
Napisz wzor na n−ty wyraz ciagu (a
n
), okreslonego wzorem rekurencyjnym.
4
meg:
Dana jest funkcja o wzorze f(x) = mx
2
+ (3m+2)x + 3m + 3 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, tak aby zbiorem wartości tej funkcji był przedział <0; +nieskończoności).
0
Paf:
Tata z 4 dzieci(2chlopców,2dziewczynki) kupił bilety do kina na miejscia od 1−5 w tym samym rzędzie.W domu postanowili losować bilety.Jakie jest pradopodobieństwo,że dziewcyznki nie
0
Paf:
Oblicz sumę wszystkich parzystych liczb trzycyfrowych zapisanych wyłącznie za pomocą cyfr wybranych ze zbiorów 1,2,3,4.
2
Markus:
z talii 52 kart. losujemy 4 karty. oblicz prawdopodbienstwo zdrzenia: a − 2 piki i 1 trefl.
0
Magda:
⎧
y≥/ x−2/
⎨
x
2
+y
2
≤2xy +4
⎩
0
Natalia:
Naszkicuj wykres funkcji f. Wyznacz jej dziedzinę, zbiór wartości oraz odczytaj z wykresu podziały monotoniczności
0
klAUDIA:
Zad1.Rozwiaz geometrycznie 9na osi liczbowej) i zapisz zbior rozwiazan nierownosci: 1) /x−1/<2 2)/x+2/>3 3)/x+2> i kreska pos spodem1
0
Natalia:
Wykonaj działania, odpowiedź podaj w najprostszej postaci
5x
3x
+
−8
x−1
x+1
1
1
3
+
+
3x−1
3x−2
9x
2
−9x+2
0
Natalia:
Wykonaj działania, odpowiedź podaj w najprostszej postaci
1
3x
−
x
2
+2x+1
x+1
0
Patii:
Sprawdź, czy danej liczby x spełniony jest warunek | x − 1 | < 2
5
Harak:
Jak rozwiązać taka całkę?
2
ola93:
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym
0
klAUDIA:
.ROZIWAZ ROWNANIA : 1)X2 −4=0 2)X2−49=0 3)X2−3=0 4)X2+5X=0 5)−2X2+5X=O 6)X2=3X+2=0 &)X2−7X+6=0 *X2−8+7= ()X2+X+1=0 10)2X2+3−1=0
1
Misia:
W trójkącie ABC punkt M leży na boku AC, a punkt N−na boku BC. Które z poniższych danych wykluczają równoległość odcinków AB i MN?
0
Natalia:
4
f(x)=
−1
x
4
f(x)=
x−2
4
f(x)=1−
x
1
edward:
Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej wynosi 12. Jeżeli pomnożymy ją przez liczbę o przestawionych cyfrach to otrzymamy 4032. Co to za liczba.
1
anka:
wzor ogólny tego ciagu
1
1
1
1
1,
,
,
,
2
3
4
5
2
karolek52:
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiono siatkę graniastoslupa prostego czworokątnego. Oblicz, jakie pola mają
0
Natalia:
4
3
+
x+2
x−1
1
3x
−
x
2
+2x+1
x+1
5x
3x
+
−8
x−1
x+1
1
1
3
+
+
3x−1
3x−2
9x
2
−9x+2
4
Monika:
Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest o 4 cm krótszy od promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.Oblicz obwód tego trójkąta.
3
Natalia:
x
3
−3x
2
+3x−1
x
2
−4
*
16−x
4
x
2
−2x+1
1
Kasia:
Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 6√3, a krawędź boczna wynosi 6. Oblicz objętość ostrosłupa i tangens kąta nachylenia ściany bocznej do podstawy.
0
Denix:
1. Samoloty bojowe lecą w taki sposób, że w pierwszym rzędzie leci jeden, w drugim dwa, w trzecim trzy itd. W ilu rzędach leciały samoloty jeśli było ich razem 55?
4
anaimiemi:
1
Zbadaj czy ciąg jest ciagiem geometrycznym, gdy a
n
=
n
1
Magda:
Rozwiąż algebraicznie układ równań y≥/ x−2/ i x
2
+y
2
≤2xy +4 Proszę o pomoc
PILNE
0
Martyna:
1
1
lim
n→
∞
(sin
−sin
)*n
a
n
n+1
0
Ewelina:
zad.1.Rzucamy dwa razy kostką do gry.oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: a).wyrzucimy sumę oczek większą niż 10.
4
; ( kto chciałby zrobić?:
a)wstaw pomiędzy liczby 5 i 30 dwie takie liczby, aby pierwsze trzy tworzyły ciąg geometryczny,a ostatnie trzy arytmetyczny.
0
Ewelina:
zad.1.Rzucamy dwa razy kostką do gry.oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: a).wyrzucimy sumę oczek większą niż 10.
0
Ewelina:
0
anaimiemi:
Oblicz: a) obwód trójkąta ABC, znając współrzędne jego wierzchołków A(−3,2), B(4,−1), C(1,4)
2
Lesik:
Chłopcy z klasy, podzieleni na 2 drużyny rozgrywają mecz piłki nożnej. Postanowili, że mecz wygrają ci, co pierwsi strzelą 2 gole. Dla każdego gola prawdopodobieństwo, że wygra pierwsza
5
Adam:
Cześć, potrzebuje pomocy, jestem zielony z walców a mam zadanie. Eta, Basia pomóżcie:(
1
nick:
2+
√
5
* 1 = 2
√
5
czy 2+
√
5
3
jatoja:
Wyznacz równanie prostej nachylonej do osi OX pod katem α=30
o
i przechodzącej przez punkt P = (−2,2).
1
Marta :
napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A=(−1;1) B=(3;5), którego środek należy do osi 0X
2
Krycha:
−(1/2m−1) x+y=3
1
anka:
wzór ogólny tego ciągu 1,−8,27,−64,125.........
1
anka:
1,−2,3,−4,5,−6...............
1
Licealistka:
Basia opuściła schronisko o 7.00 . W ciągu pierwszych dwóch godzin marszu przeszła 10 km. W trzeciej godzinie wspinała się pod górę i przeszła tylko 3 km. Następnie odpoczywała 45 minut
2
anka:
x+1
x−1
F(x)=
G(x)=
F(x)+G(x)
x−3
x
2
Agnieszka:
1+2+3+,,,+n
an=
3n
2
1+3+5+,,,+2n−1
an=
(2n−1)
2
2
Gośka:
Prosze o pomoc w rozwiązaniu nierówności:
1
Licealistka:
Rozważmy zbiór wszystkich prostokątów o obwodzie 40. Funkcja f przyporządkowuje długości
1
Piter.:
Tworząca stożka ma długość 20, a kąt rozwarcia stożka ma miarę 120stopni. Oblicz objętość stożka.
1
klara123456789:
Podaj największą liczbę całkowitą spełniającą nierówność a)0,75−(2x+0,5)>−0,375−x
1
Ewelina:
Udowodnij, że wykres każdego wielomianu trzeciego stopnia, którego miejscami zerowymi są 0,a i −a (a∊R) jest figurą środkowosymetryczną.
1
sjesta:
Oblicz pole trapezu równoramiennego, którego krótsza podstawa ma długość 8 cm, a ramię długość 4√3 cm jest nachylone do dłuższej podstawy pod kątem 30(stopni)
5
Ala^^:
heyka. Pomoże mi ktoś z tymi okropnymi zadaniami
?
1
mmms:
wykonaj odpowiednie przekształcenie wykresu funkcji f(x)=cosx i naszkicuj wykres funkcji.
1
zielonyświstak:
lim [(3/n)−(10/
√
n
)] gdzie n→
∞
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to obliczyć
1
jatoja:
Ile różnych liczb trzycyfrowych o niepowtarzających sie cyfrach mozemy utworzyć z cyfr : 1,2,3,4,5,6,7,8,9 ?
2
smerfetka:
Ile początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego zsumowano, jeżeli ich suma wynosi 3146, pierwszy wyraz jest równy −4, zaś różnica ciągu arytmetycznego to 0,5.
0
Mateusz94:
Witam. Mam takie zadanie:
22
niestety nie aisztajn:
1 −2
3
kasssik:
W urnie znajduje się 6 kul białych, 4 czarne i 5 czerwonych. Z urny wyjmujemy jednocześnie 3 kule. Na ile sposobów mozemy wylosować:
2
jatoja:
Na ile sposobów możemy usadzić 6 osób na 6 krzesłach?
0
Siwy:
1.wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego: a6−a2= 1 , a7= 2
3
Łukasz:
Proszę o pomoc z tym zadaniem. Ciągle mi głupoty wychodzą.
5
sankeys:
Oblicz pole i obwód trójkąta równobocznego, którego wysokość ma długość 6 cm.
9
sankeys:
W trójkącie równoramiennym o podstawie 12, wysokość jest o 2 krótsza od ramienia. Oblicz jego pole i obwód.
3
domka:
Zad. 2 a)[ (3 −
√
5
)
1/2
− (3 +
√
5
)
1/2
]
2
0
Ewa:
Bardzo proszę o pomoc
4
Maria:
Jak w temacie, muszę się dowiedzieć z jakiego podręcznika/zbioru jest to zadanie:
2
amaretto18:
Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu tego zadania, gdyż jutro mam sprawdzian a mało kto rozumie ten przykład.
3
moniczka:
rozwiąż równanie
4
5
−
=0
3x+2
x−2
1
anna:
4,5% liczby x jest równe 48,6. Liczba x jest równa?
1
anna:
proszę o pomoc . Wyznacz wartość funkcji f(x)=−x
2
−4x+1 dla x={2}−2