Oblicz pole i obwód
sankeys: W trójkącie równoramiennym o podstawie 12, wysokość jest o 2 krótsza od ramienia. Oblicz jego
pole i obwód.
prosze o odpowiedz
15 mar 11:34
sjesta: pomoże mi ktos bo musze to mieć na jutro
15 mar 15:19
Dorota:

Zacznijmy od tego jak wygląda trójkąt równoramienny − ma dwa ramiona równe i inna podstawę.
a=12
h=1/2a=6
no to podstawę chyba można sobie z Pitagorasa policzyć,a co za tym idzie również pole i obwód.
15 mar 15:24
sjesta: ale to podstawa ma 12 a nie ramię
15 mar 15:38
TWZ:

b = 12
b = 2c = 12
c = 6
h = a − 2
Z TW. Mistrza

Pitagorasa:
h
2 + c
2 = a
2
(a−2)
2 + c
2 = a
2
a
2 − 4a + 4 + c
2 = a
2
4a = 40
a = 10
c = 8
a reszte sam policz

TWZ
15 mar 15:46
sjesta: jaki jest wzór na pole i obwód trójkąta równoramiennego ?
15 mar 16:28
TWZ: <facepalm>
Pole = 1/2 a * h
czyli Pole = 48
Obwód = 32
15 mar 16:29
sjesta: obwód = 2b + a ?
15 mar 16:35
TWZ: obwód = 2a + b
15 mar 16:38
sjesta: a no racja sorry
15 mar 16:39