2. Oblicz ; 3. Doprowadź do najprostszej postaci:
domka: Zad. 2
a)[ (3 −
√5)
1/2 − (3 +
√5)
1/2 ]
2
Zad. 3
Bardzo proszę o pomoc, bo niestety matematyka to moja najsłabsza strona.. I może o jakieś małe
wytłumaczenie. Z góry wielkie dzięki. (:
15 mar 11:21
Czarownica: a) w zadaniu należy skorzystać:
− w linijce pierwszej ze wzoru skróconego mnożenia:
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2
gdzie nasze "a" to cały nawias (3 − √5) 1/2
natomiast "b" to cały nawias (3 + √5) 1/2
− w linijce drugiej z funkcji wykładniczej mamy: (x1/2)2 = x2/2 = x, gdzie u nas "x" to
(3 − √5) i (3 + √5)
− w linijce trzeciej z innego wzoru skróconego mnożenia:
(a−b)(a+b)=a2−b2
czyli:
[(3 − √5) 1/2 ]2 − 2 (3 − √5) 1/2 (3 + √5) 1/2 + [(3 + √5) 1/2 ]2 =
= 3−√5 − 2(3 − √5) 1/2 (3 + √5) 1/2 + 3+√5 =
= 6 − 2(3 − √5) 1/2 (3 + √5) 1/2 =
= 6 − 2[(3 − √5) (3 + √5) ]1/2= 6 − 2(32−√52)1/2 = 6 − 2(9−5)1/2=
= 6 − 2 (4)1/2 = 6 − 2 * 2 = 2
15 mar 12:09
domka: Dziękuję bardzo!
15 mar 12:47
Czarownica: b) sprowadzamy do wspólnego mianownika, pamiętając, że licznik należy wymnożyć przez to czego
"brakuje" w mianowniku, tzn:
| 1 | | 2 | | 1 * b + 2 * a | |
| + |
| = |
|
|
| a | | b | | a*b | |
− w tym zadaniu też przyda się wzór − do uproszczenia mianownika w drugim kroku:
(a+b)(a−b)=a
2−b
2
| 1 | | 1 | | (3−3√2)−(3+3√2) | |
| − |
| = |
| =
|
| 3+3√2 | | 3−3√2 | | (3+3√2)(3−3√2) | |
| | −6√2 | | −6√2 | | 2√2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 32 − (3√2)2 | | 9 − 9*2 | | 3 | |
15 mar 13:18