matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykonaj działania, odpowiedź podaj w najprostrzej postaci
Natalia:
4
3
+
x+2
x−1
1
3x
−
x
2
+2x+1
x+1
5x
3x
+
−8
x−1
x+1
1
1
3
+
+
3x−1
3x−2
9x
2
−9x+2
15 mar 16:15
megg:
1) D=ℛ\{−2,1}
4(x−1)+3(x+2)
(x+2)(x−1)
=
7x+2
(x+2)(x−1)
2)D=ℛ\{−1}
(x+1)−3x
3
−6x
2
−3x
(x+1)(x+1)(x+1)
3) D=ℛ\{1,−1}
5x(x+1)+3x(x−1)−8(x
2
−1)
(x−1)(x+1)
=
−3x+13
(x−1)(x+1)
16 mar 23:44
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick