Na ile sposobów mozemy wylosować...
kasssik: W urnie znajduje się 6 kul białych, 4 czarne i 5 czerwonych. Z urny wyjmujemy jednocześnie 3
kule. Na ile sposobów mozemy wylosować:
a) 3 kule białe
b) 2 kule białe
c) 1 kule białą
d) same kule czarne i czerwone?
:P: 6 − białe
4 − czarne
5 − czerwone
losujemy 3 jednocześnie
1014
a) losujemy 3 i chcemy 3 kule białe, a białych jest 6, czyli
n{6}{3} =
3! * 4 * 5 * 63! * 3! =
4 * 5 * 61 * 2 * 3 =
4 * 5 * 66 = 4*5 = 20
Odp.: Na 20 sposobów.
b)losujemy 3 i chcemy 2 kule białe, czyli jedna musi być inna
mamy 6 białych i 9 innych, czyli
n{6}{2} * n{9}{1} <−−−−−−− z 6 dwa i z 9 jedna
n{9}{1} = 9
n{6}{2} * n{9}{1} =
4! * 5 * 62! * 4! * 9 =
5 * 62! * 9 =
5 * 62 * 9 = 15 * 9 =
135
Odp.: Na 135 sposobów
c)losujemy 3 kule i chcemy 1 kule białe, czyli dwie muszą być inne
mamy 6 białych i 9 innych, czyli:
n{6}{1} * n{9}{2} <−−−−−−− z 6 jedna i z 9 dwie
n{6}{1} = 6
n{6}{1} * n{9}{2} = 6 *
7! * 8 * 97! * 2! = 6 *
8 * 92 = 216
Odp.: Na 216 sposobów.
d)losujemy 3 kule i chcemy żeby były to tylko czerwone i czarne, czyli inaczej żeby nie było
żadnej białej. Jest 9 w sumie kul czarnych i białych, więc:
n{9}{3} <<<−−−−−−−− z dziewięciu dwie
n{9}{3} =
6! * 7 * 8 * 96! * 3! =
7 * 8 * 93! =
7 * 8 * 96 = 84
Odp.: Na 84 sposoby. Jak czegoś nie rozumiesz, albo coś to napisz.