ile lat...??? POMOCY!
syla: ktoś zapytał znajomego ile ma lat. Otrzymał następującą odpowiedź : "Teraz mam 2 razy więcej
lat niż ty miałeś, gdy ja byłem w twoim wieku. Gdy zaś ty będziesz w moim wieku, razem
będziemy mieli 63 lata." Ile lat ma każdy ze znajomych

?
15 mar 18:18
help me please:
15 mar 18:49
początkujący: Oznaczmy obecny wiek młodszego przez x, a starszego przez y.
Przed y − x laty młodszy miał x − (y − x) lat, a starszy y − (y − x) lat (posłużyłam się
informacją o wieku starszego: skoro obecnie ma y lat, a wtedy miał x, to musiało to być y − x
lat temu).
Zgodnie z warunkami zadania, obecny wiek starszego jest równy 2 razy tyle co wiek młodszego
przez y − x laty:
y = 2 * [x − (y − x)]
Za y − x lat młodszy będzie miał x + (y − x) lat, a starszy y + (y − x) lat (posłużyłam się
informacją o wieku młodszego: skoro obecnie ma x lat, a wtedy miał y, to będzie musiało
upłynąć y − x lat).
Zgodnie z warunkami zadania, za y − x lat obaj będą mieli w sumie 63 lata:
x + (y − x) + y + (y − x) = 63
Otrzymujemy układ równań:
y = 2 * [x − (y − x)]
x + (y − x) + y + (y − x) = 63
który po uproszczeniu wygląda tak:
3y = 4x
3y − x = 63
Rozwiązanie: x = 21, y = 28.
15 mar 19:04
Karolcia: Paweł mówi do Piotra: "Mam 3 razy więcej lat niż ty miałeś wtedy, kiedy ja miałem tyle lat, ile
masz teraz. Kiedy osiągniesz mój wiek będziemy mieli łącznie 112 ;at". Ile lat ma Piotrek?
2 lis 19:01