matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
c
Adma:
Piąty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy m, a jedenasty n. Jaką postać ma ósmy wyraz tego ciągu ?
15 mar 19:14
dero2005:
a
5
= m a
11
= n
⎧
a
5
= a
1
+ 4r
⎩
a
11
= a
1
+ 10r
⎧
a
1
+ 4r = m
⎩
a
1
+ 10r = n
a
1
= m − 4r m − 4r +10r = n 6r = n − m
n−m
r =
6
a
1
= m − 4*
n−m
6
6*m − 4n + 4m
10m − 4n
a
1
=
=
6
6
10m − 4n
7n − 7m
a
8
= a
1
+ 7r =
+
6
6
3m + 3n
3(m + n)
a
8
=
=
=
1
2
(m + n)
6
6
15 mar 19:34