zbadaj czy ciśg jest ciagiem geometrycznym
anaimiemi: | | 1 | |
Zbadaj czy ciąg jest ciagiem geometrycznym, gdy an = |
| |
| | n | |
15 mar 16:00
TWZ: więc liczymy :
dla n = 1 => a1 = 1 ,
n = 2 => a2 = 1/2
n=3 => a3 = 1/3
a22 = a1*a3
1/4 = 1/2
ciąg nie jest geometryczny
15 mar 16:06
TWZ: sorki za błąd powinno byc 1/4 = 1/3 co jest oczywiście fałszem, odp. sie nie zmienia
15 mar 16:07
anaimiemi: dzięki wielkie
15 mar 16:09
M4ciek:
| an+1 | | | | 1 | | n | |
| = |
| = |
| *n = |
| = 1 + n
|
| an | | | | n+1 | | n+1 | |
Iloraz nie jest różny od n , więc ciąg nie jest geometryczny.
15 mar 16:11