dla jakich wartości parametru m określona jest funkcja
kusy: dla jakich wartości rzeczywistych parametru m określona jest funkcja
f(m)=logm (1x1 + 1x2) gdzie x1 i x2 są pierwiastkami równania x2 + (m+1)x +
m−2=0
tam jest log o podst m z 1 przez x1 dodać 1 przez x2
15 mar 20:09
Basia:
1.
m>0 i m≠1
| | −b | | −(m+1) | |
x1+x2 = |
| = |
| = −(m+1} |
| | a | | 1 | |
| | c | | m−2 | |
x1*x2 = |
| = |
| = m−2 |
| | a | | 1 | |
stąd
m≠2
(m+1)(m−2)<0
m∊(−1,2)
zbierz teraz wszystkie "niebieskie" warunki i znajdź część wspólną
15 mar 20:16