oblicz macierz odwrotną do macierzy
niestety nie aisztajn:
1 −2
3 −4
15 mar 13:35
Basia:
det A = 1*(−4)−(−2)*3 = −4+6 = 2
−4 −3
AD =
2 1
−4 2
(AD)T =
−3 1
−2 1
A−1 =
−32 12
15 mar 14:17
Czarownica: 1) obliczamy wyznacznik macierzy A:
det(A) = d
11*d
22−d
21*d
12 = 1* (−4) − 3 *(−2) = 2
det(A)≠0 więc A
−1 istnieje − A
−1 to macierz odwrotna
2) wyznaczamy dopełnienia algebraiczne (liczbę (−1) do potęgi takiej jak suma współrzędnych w
macierzy 2 na 2 to zasłaniamy rząd i wiersz, w którym znajduje się wyraz o podanych
współrzędnych i przez ten pozostały mnożymy )
d
11=(−1)
1+1 (−4)=−4
d
12=(−1)
1+2 3=−3
d
21=(−1)
2+1 (−2)=2
d
22=(−1)
1+2 1=1
3) macierz dopełnień wygląda tak:
4) no i w końcu wyznaczamy macierz odwrotną A
−1
| | 1 | | 1 | | 1 −3 | | | |
A−1 = |
| * DT = |
| [ |
| ]=[ |
| ] |
| | det(A) | | 2 | | 2 −4 | | 1 −2 | |
(te duże kreski ułamkowe to nie ułamek, ale nie potrafiłam inaczej napisać macierzy − macierze
zapisałam w nawiasach kwadratowych [ ])
15 mar 14:19
Basia:
a gdzie transpozycja macierzy dopełnień ?
pomnóż A przez swój wynik i zobacz czy dostaniesz macierz jednostkową
15 mar 14:21
Czarownica: 4) punkt źle zrobiłam transpozycj − Basia prawidłowo
15 mar 14:21
niestety nie aisztajn: dziekuje bardzo mam jeszcze jedno
1 2 2
3 4
15 mar 14:22
Basia:
czy ten zapis oznacza, że masz policzyć A2 gdzie
A = 1 2
3 4
?
15 mar 14:35
niestety nie aisztajn: [tu sa te liczby ] 2
15 mar 14:39
niestety nie aisztajn: ten nawias to macierz
15 mar 14:39
Basia:
no to wynikiem pomnóż macierz A przez macierz A, bo A2 = A*A
gdzie A to Twoja macierz a "*" oznacza możenie macierzy
w11 = pierwszy wiersz * pierwsza kolumna = 1*1+2*3 = 7
w12 = pierwszy wiersz * druga kolumna = 1*2+2*4 = 10
w21 = drugi wiersz * pierwsza kolumna = .................. dokończ
w22 = drugi wiersz * druga kolumna = .................. dokończ
15 mar 14:42
niestety nie aisztajn: trzeba macierz odwrotna razy macierz odwrotna?
15 mar 14:44
Basia:
to nie ma nic wspólnego z macierzą odwrotną
mnożysz macierz A przez macierz A
[ 1 2 ] * [ 1 2 ]
[ 3 4 ] [ 3 4 ]
w11 = 1*1+2*3
w12 = 1*2+2*4
w21 = 3*1+4*3
w22 = 3*2+4*4
wynik to macierz
[ w11 w12 ]
[ w21 w22 ]
policz sobie do końca i podstaw
15 mar 14:51
niestety nie aisztajn: ale tutaj trzeba obliczyć macierz odwrotna
15 mar 14:52
Basia:
A2 to kwadrat macierzy a nie macierz odwrotna
15 mar 14:55
niestety nie aisztajn: czyli to co wyjdzie trzeba policzyć tak jak w przykładzie pierwszym?
15 mar 14:56
niestety nie aisztajn: ale w poleceniu mam obliczyć macierz odwotną to jest podpunkt b
15 mar 14:57
Basia:
czyli masz policzyć (A2)−1
czyli tak; teraz tak jak w przykładzie (1) liczysz macierz odwrotną do tego co wyszło z
mnożenia
15 mar 15:00
niestety nie aisztajn: oblicz macierz odrotną do macierzy
[1 2]2
[3 4]
15 mar 15:02
Basia:
patrz post wyżej; tak to należy zrobić
15 mar 15:04
niestety nie aisztajn: czyli mysle ze to trzeba tak jak robiłas jedna razy druga a poxniej tak jak w pierwszym
15 mar 15:05
Basia:
tak
15 mar 15:28
komentator OWMH: Jeśli A − macierz kwadratowa i A−1 − macierz odwrotna od macierzy A
to A . A−1 = I ; ( det A ≠ 0)
Aby znaleźć macierz odwrotna od macierzy A
[ 1 −2 ]
[ a b ]
A = zakładamy że A−1 istnieje i ma postać A−1 =
[ 3 −4 ]
[ c d ]
[ 1 −2 ] [ a b ] [ 1 0 ]
A . A{−1} = I ⇔ . =
[ 3 −4 ] [ c d ] [ 0 1]
stosując iloczyn macierzowy:
1.− a − 2c =1
A . A{−1} = I ⇔ układ równań 2.− b − 2d = 0
3.− 3a −4c = 0
4.− 3b − 4d = 1
rozwiązując ten układ mamy :
1.− a − 2c =1 2.− b − 2d =
0
A . A{−1} = I ⇔ ukł. r−nań ⋀ ukł. r−nań
3.− 3a −4c = 0 4.− 3b − 4d
=1
1.− a = −2 2.− b = 1
A . A{−1} = I ⇔ ukł. r−ń ⋀ ukł. r−nań
3.− c = −3/2 4.− d = 1/2
a więc :
[ −2 1 ]
A−1=
[ −3/2 1/2 ]
myślę ze tutaj ten sposób jest prosty; tylko trzeba pamiętać jak sie wykonuje
mnożenie macierzy
15 mar 15:47
komentator OWMH:
poprawy wygładu to co pisałem wcześniej ; po czwartel wierszy powinno być
[ 1 −2 ]
A = zakładamy że A−1 istnieje i ma postać:
[ 3 −4 ]
[ a b ]
A−1 =
[ c d ]
15 mar 15:55