Bardzo proszę o odpowiedz
Misia: W trójkącie ABC punkt M leży na boku AC, a punkt N−na boku BC. Które z poniższych danych
wykluczają równoległość odcinków AB i MN?
a)IMNI=3, IAMI=12, ICNI=13
b)IMCI=3, IACI=15, IABI=20, IMNI=5
c)IMCI=3, IACI=15, ICNI=5, IMNI=5
d)IBCI=20, IACI=15, IABI=25, IMNI=5
Bardzo proszę o odpowiedz i uzasadnienie
15 mar 16:19
Misia: Bardzo proszę niech ktoś zrobi to zadanie
15 mar 16:41
John: δπΔΩ
∞ nie wim
15 cze 13:39
pigor: ... , otóż, aby MN || AB musiałoby być podobieństwo ΔMNC ∼ ΔABC
| | MN | | CM | |
np. z cechy kkk i |
| = |
| , a niestety tak nie jest w odpowiedzi b) bo tu |
| | AB | | CA | |
| | 5 | | 3 | | 3 | |
masz |
| =14 ≠ |
| = |
| = 15, . ...  |
| | 20 | | 3+12 | | 15 | |
15 cze 14:15