prosze o pomoc.
Zośka: : sprawdz algebraicznie czy punkty C(−3,14) oraz D(4,−2) naleza do wykresu funkcji f(x)=−2x+6
15 mar 19:17
dero2005:
14 = −2*(−3) + 6
14 = 6 + 6
14 ≠ 12
punkt C nie należy
−2 = −2*4 + 6
−2 = −8 + 6
−2 = −2
punkt D należy
15 mar 19:19
Zośka: sprawdz czy wzór f(x)=(4x−1)(4x+1)−(4x+2)2
przedstawia funkcje liniowa?
15 mar 20:17
dero2005:
sprawdzamy
f(x) = (4x−1)(4x+1) − (4x + 2)2 = 16x2 − 1 −(16x2 + 16x + 4) = 16x2−16x2−16x−4−1 = 16x−5
f(x) = 16x − 5
Odpowiedź: tak
15 mar 20:26