ciągi
hm25: Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 2log2 8, a siódmy wyraz to 6−√32+√3+8√3.
Wyznacz ten ciąg. Ile wyrazów początkowych należy wziąć, aby ich suma była równa 14.550?
15 mar 22:03
Basia:
a
4 = 2log
28 = 2*3 = 6
| 30+15√3 | | 15(2+√3) | |
| = |
| = 15 |
| 2+√3 | | 2+√3 | |
dalej już chyba oczywiste
15 mar 23:07
hm25: tak dziękuje
16 mar 10:41
hm25: wyznaczyłam a1 = −3, r= 3.
Podstawiłam po wzór Sn=(a1+an)2*n
i mam takie coś 14550 = (−3+an)2*n i nie wiem co dalej ?...
16 mar 11:19
hm25: 
?
16 mar 22:41