Sprowadź do prostszej postaci
....: Sprowadź do prostszej postaci
r
n=2a
n−1*b
n−1−a
n−2*b
n−2−a
n*b
n
Proszę chociaż o jakieś rozpisanie
15 mar 20:28
Basia:
chyba masz tam jakąś informację o tym co to za ciągi an i bn ?
inaczej to zadanie sensu nie ma
15 mar 20:30
....: ciągi arytmetyczne
15 mar 20:31
Basia:
an = a1+(n−1*ra
bn = b1+(n−1)*rb
an−1 = a1+(n−2)*ra
bn−1 = b1+(n−2)*rb
an−2 = a1+(n−3)*ra
bn−2 = b1+(n−3)*rb
podstaw i wykonaj działania, coś zapewne wyjdzie
15 mar 20:35
....: dzięki o to mi chodziło
15 mar 20:40
....: wyszło mi −2ra*rb dobrze?
15 mar 20:43
Basia:
nie liczyłam, sprawdzę
15 mar 20:47
Basia:
chyba dobrze, okropne te rachunki
15 mar 20:56
....: dzięki
15 mar 20:57