ile to będzie?
archi: |tgα−ctgα|
15 mar 17:47
Jack:
zależy od α...
15 mar 17:48
archi: przepraszam nie dopisałem wiedząc, że tgα+ctgα=4
15 mar 17:50
Godzio:
tgα + ctgα = 4 /2
tg2α + 2tgαctgα + ctg2α = 4
(tgα − ctgα)2 + 4tgαctgα = 4
(tgα − ctgα)2 + 4 = 4
|tgα − ctgα| = 0
15 mar 17:58
Jack:
mozesz np. oznaczyć przez a=|tgα−ctgα| i podnieść do kwadratu. Następnie to samo zrobić z tym
co masz dane... Reszta sama wyjdzie. Wystarczy się przyjrzeć.
15 mar 17:58
Godzio: 4
2 = 16 ... popraw sobie
15 mar 18:01
archi: ok dzięki
15 mar 18:03